Doorzoek volledige site
28 augustus 2019

Klimmen, klauteren en balanceren op Leuvense speelplaats

Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten
Illustratie | © Goede Speelprojecten

De Bleydenbergschool in Wilsele (Leuven) was gehuisvest in een voormalig klooster, waarbij de voormalige kapel als beschermd monument is aangemerkt. De nieuwbouw is ontworpen door A33 Architecten. De speelplaats, die voorheen aan de straat lag, ligt nu op de vernieuwde binnenkoer. Dit vergroot de veiligheid van de kinderen, evenals het intieme karakter. Goede Speelprojecten realiseerde in 2018 met duurzame materialen een groene, natuurlijke speelomgeving.

Het verhaal van de school begint al eind 19de eeuw, toen de zusters van Paridaens in samenwerking met de parochie in de oude kloostergebouwen een lagere school oprichtten. In 2016 bleken deze gebouwen echter aan vernieuwing toe. A33 zorgde voor een ingrijpende renovatie, zonder evenwel het erfgoed van de site uit het oog te verliezen. Zo zie je de letters Bleydenberg op het dak van het gebouw verschijnen als je vanuit de straat naar het gebouw wandelt. Die letters werden gerecupereerd uit de oude schoolpoort.

 

Klassiek en speels

De school werd vormgegeven met baksteenarchitectuur en een klassieke raamindeling, zodat de neogotische kapel haar context behoudt naar analogie met de geschiedenis van de site. De nieuwbouw is losgetrokken van de kapel. Ertussen zit een buitentrap afgewerkt met een houten claustra. Via die trap heb je vanop de speelplaats toegang tot het achterliggende sportveld. Dat sportveld vormt op mooie dagen een uitbreiding voor de speelplaats, zonder dat je altijd rond de gebouwen moet gaan.

De houten latten van de claustra keren terug in het interieur, waar het hout samen met het speelse kleurgebruik zorgt voor een warme leeromgeving op maat van de kinderen.

 

Speelplaats

Een speelplaats in een school lijkt iets vanzelfsprekend. Toch heeft het schoolteam heel wat aandacht besteed én actief meegedacht aan het ontwerp en de onderdelen voor de speelplaats. Het einddoel was duidelijk: een groene, natuurlijke omgeving met duurzame materialen, die uitnodigen tot klimmen, klauteren, balanceren. Het ontwerp voor het speellandschap is van de hand van Studio Jan Ooms.

Groene Speelprojecten zorgde voor een gazon, een groene speelheuvel met kruipbuis, een plantzone met kruidachtige planten. De bestaande bomen bleven staan en er werden nieuwe bomen aangeplant. De speelplaats biedt voor elk kind wat wils: een groot en een klein avonturenbos met klim- en klautercombinatie, een horizontaal labyrint, een speelcombinatie met glijbaan en een behendigheidsparcours. Verder omvat de speelplaats ook öcocolor (100%) natuurlijk bodemmateriaal (houtsnippers), en een grote zandbak.

Alle speelobjecten zijn uitgevoerd in duurzaam robiniahout.