Doorzoek volledige site
22 augustus 2019

Groene villa in Nederland volledig bedekt met potplanten

Illustratie | MVRDV / Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris
Illustratie | MVRDV / Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris
Illustratie | MVRDV / Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris
Illustratie | MVRDV

De Nederlandse bureaus MVRDV en Van Boven Architecten hebben een klein kantoor- en residentieel hoekgebouw ontworpen voor Sint-Michielsgestel. Een rekkensysteem bedekt de volledige gevel van het gebouw met potplanten. Deze ‘Green Villa’ neemt de stedelijke vorm aan van de omringende gebouwen, terwijl de planten de integratie in het bucolische landschap van de naburige rivier, velden en bomen bevorderen.

De ‘Green Villa’ omvat kantoorruimtes voor vastgoedontwikkelaar Stein op de benedenverdieping, vijf appartementen op de drie bovenverdiepingen, en een ondergrondse parking. Het ontwerp van MVRDV en Van Boven Architecten is in lijn met de architectuur van het Adrianusplein en volgt de dakvorm van de andere gebouwen. Toch verschilt de Geen Villa drastisch van de andere gebouwen in de straat in zijn materialiteit: een ‘rek’ van planken met verschillende dieptes bevat een overvloed aan potplanten, struiken en bomen.

Deze aanpak is het resultaat van MVRDV’s overtuiging dat duurzaamheid niet alleen een technologische uitdaging inhoudt, maar ook een positieve verandering van levensstijl, waarbij stedelijke gebieden worden beschouwd als onderdeel van het natuurlijke landschap. “Het ontwerp is een verlengstuk van ons onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale vergroening”, legt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, uit.

 

Driedimensionaal arboretum

De structuur van de Green Villa is gebaseerd op een vierkanten grid, waarin MVRDV een reeks van modules, zoals slaapkamers en leefruimtes, heeft geplaatst. Een gelijkaardig grid is gebruikt om de gevel te bevolken, wat resulteert in een driedimensionaal arboretum, plant- en bomenbibliotheek, inclusief naamplaatjes en bijkomende informatie. De planten zijn geselecteerd en geplaatst rekening houdend met de geveloriëntatie en de functies erachter, zodat ze privacy, schaduw of uitzichten bieden zoals vereist. Een irrigatiesysteem op basis van regenwater gemonitord door sensoren garandeert een groene gevel het hele jaar door.