Doorzoek volledige site
28 augustus 2019 | LIESBETH VERHULST

Huis Theelen in Tongeren opent deuren als museum

Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office
Illustratie | DFM architectural office

Huis Theelen in Tongeren opende deze zomer zijn deuren als museum. De voormalige drukkerij en bakermat van ‘Het Belang van Limburg’ zat jarenlang verscholen achter een winkelpand maar is nu in zijn oude glorie hersteld. De voorgevel is opgevat als een glazen doos, waardoor passanten een inkijk krijgen in het museum. Het ontwerp is van de hand van DFM architectural office.

Huis Theelen in Tongeren maakte deel uit van het voormalige kanunnikenhuis, waar stichter-uitgever Nicolaas Theelen tussen 1890 en 1918 zijn drukkerij vestigde en voor het eerst ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’ uitbracht. In de jaren ’60 werd er een winkelpand rond gebouwd, waardoor het gebouw volledig ingesloten werd en niet meer zichtbaar was vanop de straat.

Door het voormalige winkelpand te slopen, kwam het huis opnieuw vrij te liggen en kreeg het een museale functie. De geschiedenis van Het Belang van Limburg, de families Theelen en Baert wordt er belicht. De vleugel van het voormalig kanunnikenhuis is in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De later toegevoegde verdieping is terug weggenomen, historische details binnen en buiten zijn zorgvuldig gerestaureerd.


Groen plein

Tegelijkertijd is er een nieuwe groene doorgang gecreëerd tussen de Maastrichterstraat en het Praetorium. Dit ondersteunt de verbinding tussen de stad en de ring. Het plein biedt een nieuwe groene omgeving, licht, mogelijkheden tot kuieren, met de fiets ongehinderd circuleren, elkaar te ontmoeten en te spelen.


Glazen voorgevel

De voorgevel is opgevat als ‘glazen doos’. Het biedt nieuwsgierige passanten een inkijk in het museum, maar doet ‘s nachts ook dienst als een sfeervol lichtbaken. Hierdoor ontstaat een interessante wisselwerking met het plein en de straten rondom. Achter deze glazen gevel staat een originele drukpers waarop fragmenten uit de geschiedenis van de journalistiek, krantenkoppen, nieuwsartikels,… geprojecteerd worden.


Aangepast aan hedendaagse normen

De constructieve uitwerking is volgens de hedendaagse gangbare norm van bouwen. wel is er extra aandacht gegaan naar het zo veel mogelijk naar voren brengen van het historisch karakter. Zo zijn bijvoorbeeld alle ramen opnieuw voorzien van hun oorspronkelijke raamomlijsting en oorspronkelijk beslag. Om te voldoen aan de EPB-regelgeving zijn alle ramen vervangen door nieuw schrijnwerk met dubbele beglazing en het dak en de vloer zijn opnieuw geïsoleerd.

GERELATEERDE DOSSIERS