Doorzoek volledige site
28 augustus 2019 | VICTORIA VERLINDEN

Nieuwe doe-het-zelfzaak noopt tot inventieve inbreiding

Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff
Illustratie | Jessy van der Werff

Een grote doe-het-zelfzaak wilde een nieuwe winkel bouwen langs een typisch Vlaamse straat met lintbebouwing. Geen makkelijke oefening voor Polygoon Architectuur: de bouwvoorschriften lieten slechts 40% bebouwing toe en er moest rekening worden gehouden met de noden van de aangrenzende supermarkt. Er werd gekozen om de lintbebouwing radicaal te doorbreken. Het pand werd ingebreid middenin het bestaande bouwblok als een slangvormig tetrisblok.

Het pand kreeg een typisch industriële vorm met een licht hellend dak waarbij de gevel aan de voorkant werd uitgesneden. Die overkraging heeft niet alleen een uitnodigend effect, maar creëert ook ruimte voor de draaicirkel van vrachtwagens die laden en lossen. Langwerpige lichtstraten werden in de nieuwe dakvlakken strategisch ingeplant. Een ongebruikt gebouw vanachter op het perceel werd in het ontwerp mee opgenomen; de nieuwe staalconstructie vooraan sluit er naadloos op aan. Het winkelgedeelte bevindt zich hoofdzakelijk in het nieuwe gedeelte, de personeelsruimtes achterin. Een overdekte buitenruimte bevat het tuin- en plantengedeelte van de doe-het-zelfzaak.

De hele winkel is onderkelderd. Een secundaire toegang geeft via een grote lift toegang tot de kelder, die verschillende functies herbergt. Er is een parkeergarage en er zijn individuele opslagruimtes te huur.


Inventief inbreiden

Op het perceel stonden oorspronkelijk twee woningen aan de straatkant. Door deze woningen af te breken en het nieuwe gebouw in te breiden in het midden van het terrein, werd er meer open ruimte gewonnen. Die zal onbebouwd blijven en wordt hoofdzakelijk als parking gebruikt. De verharding werd aangelegd met waterdoorlatende klinkers, grasdallen en poreuze bedding en ingevuld met boompjes en groenbuffers. Voor de bezoeker is er een leesbaar en duidelijk ruimtegebruik.

Door inventief in te breiden op de site en bestaande structuren te integreren in het gebouw, werd de gesloten wand van de straat doorbroken en openheid gecreëerd.