Doorzoek volledige site
11 september 2019 | LIESBETH VERHULST

Transformatie Muharraq in Bahrein met werk van OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Bas Smets bekroond met Aga Khan Award

Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden
Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden
Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden
Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden
Centrum voor Traditionele Muziek Dar Jinaa Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden
Centrum voor Traditionele Muziek Dar Jinaa Illustratie | © Aga Khan Trust for Culture / Cemal Emden

De revitalisatie van de Bahreinse stad Muharraq is zopas bekroond met de Aga Khan Award for Architecture. Twee Belgische bureaus drukten mee hun stempel op de transformatie van de stad: OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Bas Smets.

Muharraq ondergaat sinds 2013 een ware transformatie. Een grootschalig revitalisatieproject moet de parelindustrie in de stad in de kijker zetten en de demografische samenstelling bevorderen door lokale families die zijn weggetrokken sinds de teloorgang van de voormalige hoofdstad terug naar de stad te lokken. Daartoe worden een aantal sites en gebouwen gerestaureerd en vier nieuwe gebouwen opgetrokken. Dit alles wordt verbonden door een publiek pad, vormgegeven door achttien pleinen die opgevat zijn als microklimaten binnen de stad, waarvoor OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Bas Smets de handen in elkaar sloegen. OFFICE realiseerde daarnaast ook het Dar Jinaa Centrum voor Traditionele Muziek in de stad, een project dat vorig jaar nog werd bekroond met een Belgian Building Award.

De ambitie van dit gebouw is om de gemeenschap van parelvissers en hun muzikale en culturele tradities een publieke aanwezigheid te geven in het oude stadsweefsel. Elk project bestaat uit de renovatie van een bestaande Dar (‘huis’) en de bouw van een nieuwe Majlis (‘collectieve ruimte’). Deze worden gebruikt voor traditionele muziekvoorstellingen en artistieke residenties. De gebouwen bestaan uit een eenvoudige structuur van ronde betonnen kolommen en platforms. Perimeters van beglaasde vouwdeuren, voorzien van geperforeerde houten luiken, creëren intieme interieurs op de plateaus. De trappen, sanitaire ruimtes en technische installaties zijn ontworpen als meubelstukken op de randen van de plateaus. De volumes zijn overtrokken met een naadloos, stalen gordijn, die als zonnewering dient en de gebouwen transformeren in gesluierde objecten, die uitsteken boven het stedelijke doolhof. Wanneer het gebouw in gebruik is, wordt de sluier opgelicht om voorbijgangers een glimp te gunnen van de voorstellingen die binnen plaatsvinden.

De Aga Khan Award is in 1977 in het leven geroepen om bouwprojecten te stimuleren die een antwoord bieden op de behoeften van gemeenschappen met een sterke aanwezigheid van moslims.