Doorzoek volledige site
02 oktober 2019 | FILIP VAN DER ELST

Houten balken verfraaien nieuwe bedrijfspand van vloer-en deurspecialist

Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels
Illustratie | © Mathieu Gijbels

De Plankerij is een begrip in Westerlo en omgeving: een vast adres voor wie zijn huis van karakter wil voorzien. Toen deze specialist in houten vloeren en houten binnendeuren nood had aan een nieuw kantoorgebouw en magazijn, deden de zaakvoerders een beroep op de expertise van de Voordenkers van Mathieu Gijbels. Het eindresultaat, naar een ontwerp van AP/ART Architecten, mag gezien worden.

Mathieu Gijbels toverde een braakliggend terrein in de Fabrieksstraat in Westerlo om tot een modern, stijlvol bedrijfsgebouw. In de aanpalende hal zijn een opslagruimte en atelier, met onder meer schaaf- en houtbewerkingsmachines, ondergebracht. De omgeving straalt vooral rust en natuur uit, met aan de overkant van het pand een weide met grazende koeien.

 

Houten balken

De keuze van AP/ART Architecten viel op een klassiek ontwerp, maar één element springt zeker en vast in het oog: de vrijstaande kolommen en houten balken die het kantoorgebouw karakteriseren. Dat realiseren bleek een hele uitdaging, zegt projectleider Sandro Paglia: “Een dergelijk gebruik van houten balken is geen alledaags werk voor ons. Met achtergrond als tekenaar heb ik, samen met onze fabrikant-aannemer, de opbouw-en aansluitdetails van de houten balken op papier uitgewerkt alvorens deze te integreren in ons digitaal model.”

“De balken zijn uiteindelijk manueel gefabriceerd in een atelier, en zien er prachtig uit”, vervolgt Paglia. Daar gingen heel wat gesprekken met De Plankerij zelf aan vooraf, onder meer over de houtkeuze. Er zijn ook enkele proefstukken gemaakt vooraleer de knoop definitief werd doorgehakt. Maar het eindresultaat mag er zijn: het gebouw geniet van een extra dimensie dankzij het gebruik van de balken.”

Mathieu Gijbels ging begin 2016 van start met de werkzaamheden en wist de ruwbouw reeds voor het bouwverlof af te werken. Een half jaar later konden de werknemers van De Plankerij hun intrek nemen in hun nieuwe thuis. Natuurlijk ging er heel wat aandacht naar de afwerking, zegt Paglia. “Dat is het voordeel van samen te werken met een interieurspecialist als De Plankerij. De bouwheer zorgde zelf voor een fraaie, esthetische inkleding van het pand.”

 

Geïntegreerde aanpak

Net zoals in al haar projecten zette Mathieu Gijbels bij De Plankerij in op een geïntegreerde aanpak, waarbij alle elementen van het bouwproces onder de loep werden genomen. Paglia licht toe: “We nemen bovendien een coördinerende rol op ons, waarbij de onderaannemers vaste partners zijn waarmee we al jaren een nauwe band hebben. Dat biedt ons de mogelijkheid om een volledig uitgewerkt project aan de klant te kunnen aanbieden.”

Als projectleider bestaat de belangrijkste taak van Sandro Paglia uit het opstellen en vooral het respecteren van de planning. “Alles moet op elkaar afgestemd worden, zodat het gebouw klaar is wanneer het klaar moet zijn. De timing is heilig, net als het bewaken van het budget. Onze filosofie is om deze twee criteria al in het voortraject uitvoerig aan te pakken. Alvorens er één schop in de grond gaat, hebben we het volledige project al meermaals doorlopen met de architect en de klant. Vroeger doken er nog al te vaak onverwachte elementen op tijdens de uitvoering, maar dan is het eigenlijk al te laat.”

 

BIM

Een andere manier om onverwachte problemen al op voorhand uit te sluiten, is het gebruik van BIM. Een onmisbaar element van de Mathieu Gijbels-aanpak, stelt Paglia. “Het gebouw is reeds op voorhand volledig digitaal uitgewerkt. Zo worden eventuele problemen of clashes meteen zichtbaar. Anders zouden die zaken op de werf gegarandeerd aan de oppervlakte komen, en dat kost extra tijd en geld.”