Doorzoek volledige site
29 oktober 2019

De bijzondere remake van Hendrick’s Gin Palace in Schotland

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

De beroemde Hendrick’s Gin Distillery bevindt zich aan de zuidwestkust van Schotland. Michael Laird Architects en het design team kregen de opdracht om een speciaal gebouwde distilleerderij voor Hendrick’s Gin van William Grant & Sons te ontwerpen. De nieuwbouw zou fungeren als nieuw iconisch onderkomen voor hun excentrieke Hendrick’s Gin.

Het resultaat verschilt architecturaal echter aanzienlijk van alles wat de distilleerders in het verleden hadden  gerealiseerd. De nieuwe distilleerderij bevindt op de site van hun oude gebouwen maar heeft dubbel zoveel capaciteit en is ontworpen met het oog op een eventuele latere uitbreiding.

Hendrick’s Gin Palace is gebaseerd op vier cruciale elementen:

• een victoriaans geïnspireerde, ommuurde tuin waarin drie karakteristieke serres staan

• een centraal gedeelte dat een bar, laboruimte en een auditorium huisvest

• drie afzonderlijke kleine stokerijen

• een extern dienstgebouw met ondersteunende voorzieningen voor het distilleerproces.

Het team van Hendrick’s Gin stelde een gedetailleerd bestek samen voor de wonderlijk ingewikkelde wereld die ze rond hun gin creëerden. De noodzaak om zich te houden aan dergelijke eigenzinnige instructies schiep vele opportuniteiten, maar hield ook grote uitdagingen in.

 

Hyperfunctioneel gebouw

Het architectenteam moest een hyperfunctioneel, proces-gedreven gebouw ontwerpen waarin de klant efficiënt zijn sterkedrank kon distilleren. Tegelijkertijd moest de nieuwbouw aansluiten bij de esthetiek van het merk en een aantal interessante ruimten omvatten die een architecturale vertaling zouden vormen van het merk. Dit alles gebeurde in samenwerking met Scarinish Studio, de brand designers.

Het duurde enige tijd vooraleer het ontwerpteam de passende baksteen vond, maar toen ze deze donkere gevelsteen ontdekten, waren ze snel overtuigd. Het project was sterk beïnvloed door het Victoriaanse tijdperk, toen metselwerk populair was en een significante invloed had. Daarom besloten de architecten om deze techniek te gebruiken en zo het gebouw op een hedendaagse manier in verband te brengen met de tijd van koningin Victoria.  Bovendien past de kleur perfect binnen de huisstijl van het ginmerk.

 

Halfsteenverband

De bakstenen werden in een halfsteensverband gemetseld. De verdiepte voeg accentueert de contouren van de  bakstenen, maar tegelijkertijd verzacht de donkere mortelkleur het hele metselwerk. De zichtbare textuur, die heel expressieve details oplevert, draagt bij tot de Victoriaanse sfeer.

Het materialenpalet van dit project was vrij eenvoudig: glas, staal en baksteen, met zwart als dominante kleur. Hierdoor trekt het helder koper van de distilleerinstallaties in de centrale stokerij de aandacht. Van buitenaf vormt de baksteen een mooi contrast met de weelderige groene planten in de serres, die dan ook een prominente plaats kregen in het gebouw.

GERELATEERDE DOSSIERS