Doorzoek volledige site
05 november 2019

Architectenweb Award voor mooiste kantoorgebouw gaat naar Triodos Bank

Illustratie | Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren en Triodos Bank
Illustratie | Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren en Triodos Bank

Het nieuwe kantoorgebouw van Triodos Bank in het Nederlandse Zeist werd op de Architectenweb Awards 2019, op 31 oktober, bekroond met de award Kantoorgebouw van het Jaar. De jury koos het circulaire gebouw uit vier nominaties. De prijs werd in ontvangst genomen door de architecten van RAU, die het bijzondere gebouw ontwierpen.

Voor het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank op landgoed De Reehorst ontwikkelde RAU architecs in samenwerking met Ex Interiors een integraal concept, waarbij ‘tijdelijkheid’ richtinggevend was voor het ontwerp. Het kantoorgebouw bestaat uit een houten constructie, die volledig uit elkaar kan worden geschroefd. Groene daken verbinden het gebouw met de omringende natuur, terwijl de volledig transparante gevel de beleving van het landgoed voor de medewerkers vergroot.


Materialenbank

De jury prijst de ruimtelijkheid van het gebouw en de bijzondere houten constructie, inclusief houten kernen. Ze heeft groot respect voor de benadering van het kantoorgebouw als materialenbank met een Madaster-account. Ook de interactie tussen gebouw(interieur) en het omliggende landschap vindt de jury geslaagd. "Een werkelijk fijne plek om te werken met respect voor de omgeving en het milieu - daar gaat het toch uiteindelijk om bij het ontwerp van een kantoorgebouw?", klonk het.

Dat begint voor de jury bij het ontwerp van de kantoorverdiepingen, die dankzij hun volledig glazen gevels dus volop daglicht ontvangen en tegelijkertijd rondom een blik op de natuur bieden. Centraal in de drie ‘torens’ die RAU heeft ontworpen zijn brede wenteltrappen opgenomen om de verdiepingen met elkaar te verbinden.

Tegelijkertijd is het door RAU ontworpen kantoorgebouw natuurlijk ook een toonbeeld van duurzaamheid met zijn bijna volledige houten draagconstructie, waarbij ook de kernen in hout zijn uitgevoerd en de onderdelen van het gebouw zoveel mogelijk zijn vastgeschroefd, zodat de materialen eruit terug te winnen zijn.


"Compleet verhaal"

"De nieuwbouw neemt natuurlijk nieuwe ruimte in, maar bij de plaatsing ervan is rekening gehouden met de bomen die er stonden en de dieren die eromheen leven. Ook is deze bouwimpuls gebruikt om landgoed De Reehorst te renoveren. En dan is het ook nog nauw verbonden met de herontwikkeling van station Driebergen-Zeist waar het aan ligt. Het is een compleet verhaal", aldus de jury.

Naast de Triodos Bank Nederland waren Big Green Egg Europe in De Lier (ontworpen door Team Paul De Vroom + Sputnik), EDGE Olympic in Amsterdam (de Architekten Cie.) en het kantoor van Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2019 werden beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en de doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestond uit architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.

Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar zijn bij de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards de volgende prijzen uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en Architect van het Jaar. Alle genoemde prijzen worden door Architectenweb uitgereikt, samen met zijn partners AGC, QbiQ Wall Systems, Cerriva en Broeinest.
 

GERELATEERDE DOSSIERS