Doorzoek volledige site
12 november 2019

Fabriek wordt blikvanger door unieke gevel

Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel

Het hoofdkwartier van EromesMarko, een bedrijf dat innovatieve inrichtingsconcepten creëert voor onderwijsgebouwen, heeft een flinke verbouwing ondergaan. De fabriek in Wijchen, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd, stamt uit 1967. Door de jaren heen vonden er meerdere uitbreidingen plaats, maar nu was het tijd voor een flinke renovatie. Architect Martijn de Waal van DUAL architects ontwierp een fabrieksgebouw waarbij duurzaamheid de boventoon voert – zowel binnen als buiten. 

Circulaire economie

EromesMarko gelooft heilig in de circulaire economie, een systeem waarbij grondstoffen optimaal ingezet en hergebruikt worden. In het nieuwe pand komt deze maatschappelijk verantwoorde visie op ondernemen volop terug. Er wordt zonne-energie gebruikt, LED-verlichting met daglichtregeling en warmte wordt hergebruikt.

 

Fabrieks- en kantoorruimten slim benutten

Het pand is bovendien zeer flexibel en slim ingedeeld. Een pand met ruimtes die nauwelijks gebruikt worden, is immers niet duurzaam. Met de renovatie neemt het vloeroppervlak slechts met een kwart toe naar 17.000 vierkante meter, maar het volume groeit van 54.000 naar 119.000 kubieke meter.


Gevel en entree als blikvangers

Blikvanger van de nieuwbouw is de nieuwe hoofdentree: een 12 meter hoge glazen toren, die mensen uitnodigt om binnen te komen onder een galerij van houten liggers. Deze ingang is onderdeel van een minstens even indrukwekkende gevel. Architect Martijn de Waal vertelt: “Het kantoordeel van het nieuwe pand strekt zich uit over de gehele breedte van de Nieuweweg. Dat betekent dat er een volledig open voorgevel met kantoor en showroomfunctie ontstaat van grofweg tweehonderd meter lang. Dat is uniek voor een fabrieksgebouw in Nederland.”

 

Gevelbekleding met een warme, duurzame uitstraling

Voor de nieuwe gevelbekleding liet De Waal zich inspireren door het nieuwe woonzorgcomplex van Eltheto in Rijssen. “We wilden een warme, duurzame uitstraling creëren. Het liefst plaatsten we daarom een houten lattengevel. Maar voor een bedrijfsgebouw is dat te onderhoudsgevoelig. Een metalen lattengevel was financieel niet interessant. In Rijssen heeft de architect een witte gevel gemaakt met de achterkant van Rockpanel panelen in verticale lattenstructuur. Dat was precies de houten gevel die wij zochten.”

 

Op maat gemaakt hout-design voor gevelplaten

“In overleg met Rockpanel kwamen we uit bij Woods-platen van geperst steenwol van basalt. Deze kunnen zonder probleem op de juiste maat geleverd worden, zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Er was echter één probleem: de kleur. Ook tussen een aantal testpanelen die we hadden aangebracht zat net niet de juiste toon. Na een gesprek met Rockpanel bleek gelukkig dat zij Woods-platen in vrijwel elke RAL- of NCS-kleur leveren. Binnen een paar weken hadden we onze eigen Rockpanel Custom Woods platen met houtstructuur in een unieke kleur, gebaseerd op een echt houten staal. Haast niet van hout te onderscheiden en zo duurzaam als een stenen gevel.”

 

Een mooi gebouw functioneert beter

Een voorgevel van tweehonderd meter waaraan zo veel aandacht is besteed, komt bij een fabrieksgebouw niet vaak voor, beseft De Waal. “Eigenlijk is dat doodzonde. Ik ben ervan overtuigd dat een mooi gebouw zijn weerklank heeft op een goede productie. In gebouwen die tot de verbeelding spreken voelen mensen zich fijner, werken ze beter én kopen ze meer.”

Met het vernieuwde pand is EromesMarko klaar om verder te groeien in de toekomst en kunnen hun medewerkers rekenen op een gezond en prettig werkklimaat. De Waal vult aan: “Natuurlijk willen ze ook met de inrichting van hun eigen pand laten zien waar ze voor staan en wat ze in huis hebben. Wat dat betreft kunnen ze geen beter begin maken dan met dit pand.”

Stalen aanvragen? Dat kan via de website van Rockpanel.

GERELATEERDE DOSSIERS