Doorzoek volledige site
05 september 2012 | DJAMO VAN LUTTERVELT

Ingenium voorziet nieuw revalidatieziekenhuis van moderne elektrische installatie

Het nieuwe revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem is onlangs officieel geopend. Opdrachtgever De Maatschappij van Kristelijke Liefdadigheid deed een beroep op de diensten van SVR architects voor het ontwerp van het gebouw. Alle technische installaties zijn voorzien door Ingenium. Het ziekenhuis diende modern, comfortabel en energiezuinig te zijn. De naam van het project verwijst naar de kunst van het revalideren.


Het nieuwe revalidatieziekenhuis RevArte in Edegem is onlangs officieel geopend. Opdrachtgever De Maatschappij van Kristelijke Liefdadigheid deed een beroep op de diensten van SVR architects voor het ontwerp van het gebouw. Alle technische installaties zijn voorzien door Ingenium. Het ziekenhuis diende modern, comfortabel en energiezuinig te zijn. De naam van het project verwijst naar de kunst van het revalideren.

 


De volledige technische installatie van het nieuwe revalidatieziekenhuis RevArte werd verzorgd door Ingenium

 

Revalidatieziekenhuis Revarte

Revalidatieziekenhuis RevArte biedt met zijn 17 000 m² plaats aan 180 bedden verdeeld over één- en tweepersoonskamers. Specifiek voor jonge revaliderende verkeersslachtoffers is een aparte vleugel ‘Stichting Herbosch’ voorzien.


 


Met zijn 17 000 m² biedt revalidatieziekenhuis RevArte plaats aan 180 bedden en voor jonge revaliderende verkeersslachtoffers beschikt het over een aparte vleugel

 


Gebruiksgemak

Een belangrijke opzet van het gebouw was om moderne, huiselijke en comfortabele kamers te realiseren, die aan alle noden van revaliderende patiënten voldoen. Om het comfort en het gebruiksgemak te verhogen, is een deel van het gebouw geautomatiseerd. In de kamers kunnen bepaalde faciliteiten, zoals de kamerdeur, de verlichting, de gordijnen, de telefoon, de kamersignalisatie met verpleegoproep, de muziekinstallatie,… allemaal op afstand bediend worden.


 


De bediening en sturing van de door Ingenium geplaatste verlichting in revalidatieziekenhuis RevArte gebeurt zo uitgebreid mogelijk via bewegingsdetectie en daglichtsturing

 


Focus op duurzaamheid

Naast het gebruikscomfort, was ook de duurzaamheid voor Ingenium een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp.

Zo gebeurt de bediening en sturing van de verlichting zo uitgebreid mogelijk via bewegingsdetectie en daglichtsturing.

Warmtewielen zorgen voor een maximale warmterecuperatie op de luchtgroepen. Verder realiseren grond-luchtwarmtewisselaars de volledige koeling van het gebouw, buiten enkele specifieke zones met hogere koellasten. Zo is er maar liefst 2,5 kilometer ventilatiekanalen voorzien in de grond onder en rondom het gebouw, waardoor de verse lucht wordt getrokken. Doordat de temperatuur van de bodem in de zomer koeler is dan die van de buitenlucht, wordt hierdoor de ventilatielucht zonder bijkomend energieverbruik gekoeld.