Doorzoek volledige site
01 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Vandemoortele Food Experience Center officieel geopend

Illustratie | Vandemoortele
Illustratie | Vandemoortele
Illustratie | Vandemoortele
Illustratie | Vandemoortele
Illustratie | Vandemoortele
Illustratie | VK Architects & Engineers

Het gloednieuwe complex van Vandemoortele in Gent werd op vrijdag 29 november officieel geopend. Het Amsterdamse architectenbureau RAU ontwierp het gebouw, eld trad op als uitvoerdend architect. Het Vandemoortele Experience Center is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Ook VK Architects & Engineers, dat instond voor de stabiliteit, leverde met een volledig remontabel, modulair en adaptief ontwerp van de structuur een fundamentele bijdrage aan het circulaire karakter van het gebouw.

Vol trots stelde Jules Noten, CEO van Vandemoortele, het gebouw voor aan de pers. “Het complex is meer dan een ultramoderne en duurzame werkomgeving. Het vormt ook een ontmoetingsplaats voor werknemers, productontwikkelaars, culinaire chefs, klanten en leveranciers. Met onder meer de Master Studio Bakery en Master Studio Kitchen, waar regelmatig inspirerende masterclasses zullen gehouden worden, wordt het een inspiratieplek om in te spelen op de veranderende consumentenbehoeften en marktevoluties. Ik droomde van een duurzame plek die innovatie in gang zet en waar je het brood en de croissants ruikt wanneer je binnenkomt. En vandaag staan we hier."


Flexibel werken

“Het Food Experience Center biedt de 360 werknemers ook een totaal nieuwe, gezondere manier van werken”, legt Marc Croonen, chief human resources, sustainability & communication uit. “In de verschillende kantoorruimtes met tal van digitale toepassingen wordt flexibel werken gestimuleerd. Er is de mogelijkheid om samen te werken in één van de vele vergaderruimtes, maar ook zich helemaal afzonderen in een concentratieruimte is een optie. Ontspannen kan dan weer in één van de lounges of het houten atrium, maar ook die ruimtes kunnen evengoed als werkplek gebruikt worden.”


BREEAM Excellent

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 5.150 m² en werd ontworpen door architect en pionier in circulair bouwen Thomas Rau. Het complex kreeg het duurzaamheidskeurmerk BREEAM en behaalde met de Excellent-norm zelfs de op één na hoogste standaard. Naast de passieve energetische middelen die in het ontwerp zijn geïmplementeerd, helpen verschillende actieve energiesystemen, zoals een warmtepomp, klimaatplafonds, zonnepanelen en een BEO-veld, bij het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen. Er is ook een regenwaterreservoir en ook al de gebruikte materialen zijn stuk voor stuk duurzaam.


Ontmantelbaar

Ook VK Architects & Engineers, met Jeroen De Wael en Tim Ost als voortrekkers binnen het circulair bouwen, leverde een fundamentele bijdrage aan het circulaire gebouw met een volledig remontabel, modulair en daardoor adaptief ontwerp van de structuur. “De stalen structuur van het gebouw kan worden hergebruikt dankzij geboute verbindingen. Ook de beton- en trapkernen, die geprefabriceerd werden, zijn end-of-use selectief ontmantelbaar”, aldus Jeroen De Wael, projectleider. “Door de loskoppeling van technieken en structuur ontstaat er een grote flexibiliteit in ruimte-inrichting, wat past binnen de filosofie van Vandemoortele om flexibel om te springen met de wensen van zijn werknemers wat werkruimte betreft. De demontabele stalen structuur werd bovendien ingepakt met een gordijngevelsysteem dat zelf ook demontabel en modulair is, wat later hergebruik of uitbreidbaarheid van de structuur mogelijk maakt.”

In de nabije toekomst zal de structuur zijn flexibel en adaptief karakter waarschijnlijk al kunnen bewijzen, want Vandemoortele plant op korte termijn al een uitbreiding van de nieuwbouw.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS