Doorzoek volledige site
04 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Huis van Lorreinen, laureaat Precast in Buildings op FEBE Elements Awards

Illustratie | Sergio Pirrone

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft op donderdag 28 november 2019 in Waver haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uitgereikt. Voor deze 8ste editie verwelkomde de Federatie meer dan 200 bouwprofessionelen in de gloednieuwe culturele hal La Sucrerie in Waver. Vijf projecten vielen in evenveel categorieën in de prijzen. In de categorie Precast in Buildings – gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefabbeton – was dat Huis van Lorreinen in Mechelen.

Betrokken partners:


Project:

Het woonproject Huis van Lorreinen, gelegen op de hoek van de Scheerstraat en de Frederik  Merodestraat aan de Grote Markt in Mechelen, wordt gekenmerkt door het gebruik van wit prefabbeton. Een keuze die werd ingegeven door vier sleutelbegrippen: duurzaamheid, grenzeloze creativiteit, tijdloosheid en bouwkundige logistiek.

Bouwen aan de Mechelse Grote Markt is een uitdaging en opportuniteit voor elke architect, maar de werforganisatie is voor de aannemer vaak een nachtmerrie. Er werd gekozen voor prefabbeton voor de gevelbekleding en de constructie van de terrassen. Prefabricatie zorgde in dit project voor een inkorting van de bouwtijd en het beperken van stockage van bouwmaterialen op de werf.

Bouwen in een historische context vraagt om duurzame en tijdloze materialen. De architectuur speelt in op de korrelgrootte en kavelstructuur van de panden op de Grote Markt. De ‘archetype’-gevel van één van de vijf woningen werd afgewerkt met prefabbetonpanelen met kruisjesmotief. De gevel dient als bescherming, zonwering en sfeergenerator voor de achterliggende ruimtes.

De gevels van de binnenstraat die alle woningen ontsluit en het ganse complex van daglicht voorziet, werden opgebouwd uit geprefabriceerde panelen. Die panelen bevatten deels een noppenstructuur en worden gestapeld in dambordpatroon. De zwevende terrassen in de binnenstraat werden geconstrueerd uit prefabdraagbalken in wit zichtbeton, met ertussen stalen liggers en roosters uit strekmetaal. Het gebruik van wit prefabbeton versterkt niet alleen de lichtinval, maar creëert ook een ‘zen’-vibe.


Mening van de jury:

De jury bekroont dit project omdat het getuigt van een grote fijngevoeligheid in dit historisch kader, zowel wat betreft vormgeving als functionaliteit. Het project toont aan dat een modern materiaal ook in een gevoelige historische context een zinvolle invulling kan geven. In deze heel dens bebouwde omgeving is een mooie oplossing gegeven om ruimte en licht te creëren. Het geheel vormt een binnen- en buitenomgeving waar het aangenaam vertoeven is, de licht gekleurde prefab betonnen elementen spelen hierbij een belangrijke rol. De vormgeving is bijzonder verfijnd en past zich mooi in de schaal van de context.