Doorzoek volledige site
04 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Turnhoutse Zilverberk- en Leeuwerikstraat, laureaat Precast in Infrastructure op FEBE Elements Awards

Illustratie | FEBE

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft op donderdag 28 november 2019 in Waver haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uitgereikt. Voor deze 8ste editie verwelkomde de Federatie meer dan 200 bouwprofessionelen in de gloednieuwe culturele hal La Sucrerie in Waver. Vijf projecten vielen in evenveel categorieën in de prijzen. In de categorie Precast in Infrastructure – ondergrondse realisaties in prefabbeton – was dat de herininrichting van de Zilverberk- en Leeuwerikstraat in Turnhout.

Betrokken partners:


Project:

De Zilverberkstraat en Leeuwerikstraat in Turnhout vormen een bestaande wijk die helemaal werd heraangelegd. Een ideale gelegenheid om de aanpak van hemelwater te herdenken. Hierbij waren een aantal uitdagingen. De omgeving heeft een hoog grondwaterpeil en de bodem is slecht doorlatend. Toch werd in dit project voor een volledige infiltratie van het hemelwater gegaan.

Er werd gewerkt met een infiltrerende onderfundering onder een wegdek dat op zijn beurt waterdoorlatend is. Als het hard regent en deze eerste capaciteit onvoldoende is, stroomt het water naar wadi’s aan de zijkant van de weg of komt het in de parkeervakken met betonnen grasdallen terecht. Wanneer ook dit onvoldoende is, leidt de overloop het water naar een betonnen poreuze buis onder de weg.

Ook de woningen zijn via infiltrerende huisaansluitputjes aangesloten op die buis. Als extra veiligheidsmaatregel werd een prefaboverstortkamer voorzien die het water voldoende tijd laat om te infiltreren.

In een woonwijk brengen mensen en kinderen veel tijd op straat door. Ook daar hebben is aan gedacht in het ontwerp. De straten zien er nu veel groener uit en er is een speeltuintje geïntegreerd in het project. Samen met de verkeersremmende maatregelen verhoogt dat alles de beleving van de buurt.


Mening van de jury:

De jury is overtuigd door het totaalconcept van dit ontwerp, dat helemaal gericht is op infiltratie van het hemelwater. Het is een ideale combinatie van waterdoorlatende verhardingen, wadi’s en poreuze betonbuizen met overstorten. Het resultaat is een mooi en redundant systeem dat reeds zijn efficiëntie en robuustheid heeft aangetoond. Door de goede interactie tussen de structurele onderbouw en waterdoorlatende bovenbouw blijft het pleintje als speelpleintje behouden. Het is een maatschappelijk zeer relevant project waarbij de ondergrondse structuur het meest uitgesproken is.