Doorzoek volledige site
13 januari 2020

Speels karakter in het straatbeeld

Illustratie | © Dennis De Smet
Illustratie | © Dennis De Smet
Illustratie | © Dennis De Smet

Wonen betekent zich ergens vestigen. Het betekent ook je woning al naargelang je behoeften en smaak inrichten. Of het nu voor woningen in de stad, op het platteland, gegroepeerde woningen of villa’s, kleine of grote complexen of nog begeleid wonen, baksteen biedt altijd een geschikte oplossing voor elke type woning en elk soort project. Wonen gebeurt natuurlijk binnen, maar investeren in de kwaliteit van de gevel van je woning blijft natuurlijk ook een belangrijk element om je goed te kunnen voelen in je woonruimte. Bij de bouw van een meergezinswoning met bovengrondse parking in Torhout heeft a154 architecten duidelijk rekening gehouden met deze aspecten.

Op het perceel bevindt zich een eengezinswoning met bijgebouwen en achterliggende loods. Deze voldeden niet meer aan de hedendaagse normen en worden afgebroken. Er werd een nieuwe meergezinswoning gebouwd met vijf units: een mix van appartementen met verschillend aantal slaapkamers.

Het volume bestaat uit twee bouwlagen en een teruggetrokken dakverdieping. Rechts op het perceel werd een onderdoorrit gecreëerd naar de achterliggende autostandplaatsen en fietsenstalling.

 

Gevellijn verspringt

De gevellijn op de eerste verdieping verspringt t.o.v. het gelijkvloers. Deze keuze werd gemaakt om het gebouw in de voorgevel meer vorm te geven en binnenin tevens aan ruimte te winnen. Op het gelijkvloers springt de gevel dan weer in t.o.v. de onderdoorrit als signalisatie naar de inkomzone en het binnengebied. De topverdieping werd schuin gepositioneerd t.o.v. de voorgevel en ligt nu teruggetrokken t.o.v. de rooilijn. Samen met de onderliggende verdiepingen, zorgt dit voor een speels karakter in het straatbeeld.

De voorgevel van de eerste bouwlagen is opgetrokken in gevelmetselwerk. Het buitenschrijnwerk werd voorzien in aluminium antraciet/zwart. De zijgevel van het overdekt terras alsook het plafond van de onderdoorrit werden geïsoleerd en gepleisterd.

 

Groendak

Bestaande wanden ter hoogte van de perceelsgrenzen werden gekaleid in een lichtgrijs. De autostandplaatsen werden overdekt met een lichte constructie uit staal en voorzien van een groendak, om een groen karakter te creëren op het achterliggende deel van het perceel.

De doorrit naar de autostandplaatsen is voorzien in waterdoorlatende verharding zodat het hemelwater in deze zone op natuurlijke wijze kan infiltreren in de bodem. De architecten voorzagen tevens een groenstrook met halfhoge beplanting voorzien.

GERELATEERDE DOSSIERS