Doorzoek volledige site
15 januari 2020 | WOUTER POLSPOEL

Centrum Zonhoven is met Egge Park (Binst Architects) groen inbreidingsproject rijker

Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Binst Architects
Illustratie | Binst Architects
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Marc Sourbron
Illustratie | Dethier

In het centrum van Zonhoven realiseerde Bouwbedrijf Dethier met Egge Park een residentieel project van de hand van Binst Architects. De realisatie is om meerdere redenen bijzonder. Zo zette Dethier voor dit project opnieuw 100% in op BIM, is Egge Park een schoolvoorbeeld van inbreiding en woon je er ondanks de stedelijke ligging toch in het groen. AB Associates (stabiliteit), AE+ (technieken) en STETO (EPB en veiligheid) stonden in voor de nodige studies.

Wonen in het park. Met die drie woorden in het achterhoofd gingen de ontwerpers van Binst Architects in opdracht van Dethier Ontwikkeling aan de slag. Het resultaat maakt het centrum van Zonhoven een architecturale parel rijker. “Egge Park is een residentieel project met 69 moderne appartementen en vier penthouses verdeeld over vijf woonblokken”, vertelt Bart Coenegrachts, projectleider namens Bouwbedrijf Dethier. “De appartementen hebben één, twee of drie slaapkamers en variëren in grootte van 60 tot 120 m². We realiseerden ook een ondergrondse parking met 122 parkeerplaatsen, fietsenstallingen en bergingen voor de bewoners. De groenaanleg – voornamelijk met streekeigen vegetatie – beslaat dan weer 11.000 m².”


Duurzaam waterbeheer

Want de vijf volumes kregen een plaats in een park binnen de bestaande bebouwing. “Daarmee is Egge Park een schoolvoorbeeld van inbreiding en kernversterking,” gaat Coenegrachts voort “zonder dat de bewoners het gevoel hebben dat ze in een stedelijke omgeving wonen. Op dat laatste heeft Dethier Ontwikkeling dan ook maximaal ingezet. Zelfs in de ondergrondse parking ervaren de bewoners dat parkgevoel, dankzij een boombak en een grote open vide. Die parkpatio brengt de bewoners niet alleen naar de ondergrondse parking, maar verlicht en verlucht ze ook op natuurlijk wijze. Het park biedt echter niet alleen visueel meerwaarde, het draagt ook bij aan de duurzaamheid van het project. Alle regenwater wordt immers verzameld in wadi’s zodat het maximaal kan infiltreren, en minimaal overloopt naar de riolering.”


Uitzonderlijk korte bouwtijd

Dethier zette in dit project niet voor het eerst 100% in op BIM. “De architect en ingenieurs stabiliteit en technieken werkten samen in een gecoördineerd model, dat wij daarna verder hebben uitgewerkt. Daarvoor selecteerden we onderaannemers en leveranciers die daarin van meerwaarde konden zijn. Clashes werden zo dus op voorhand gedetecteerd en opgelost, waardoor het bouwen quasi conflictenvrij is kunnen gebeuren, met een zeer korte bouwtijd tot gevolg. Die bedroeg zeventien maanden, twee bouwverloven incluis, wat voor een project van deze omvang echt wel uitzonderlijk is. Naast BIM maakten we tijdens de werf overigens ook ten volle gebruik van lean en 5S als uitvoeringstools.”


Zachte architectuur

Dat Egge Park fungeert als architecturaal baken voor Zonhoven, staat buiten kijf. “Er werd gezocht naar een optimale integratie in de bestaande context. Schaal, densiteit en materiaalkeuze waren daarbij belangrijke aandachtspunten. Baksteen, beton, hout en aluminium, een aangenaam materialenpalet in parktinten, bepalen het architecturale uitzicht van Egge Park, maar ook de eigenheid van ieder bouwvolume”, vertelt projectarchitect Melissa Janssens. “De architectuur heeft zo een zacht karakter dat de context versterkt en zorgt voor harmonie tussen de volumes en de groene omgeving.”


Gevarieerde gevelzichten

“De twee blokken aan de zuidkant van het terrein bevatten drie bouwlagen en zijn voorzien van houten gevelafwerking met banden uit bronskleurig aluminium. Het gebouw ertussen, dat ook twee verdiepingen telt, werd afgewerkt met gevelmetselwerk en banden in architectonisch beton. Dat is ook het geval voor de eerste drie bouwlagen van de twee volumes aan de noordkant van het park. De vierde verdieping van beide blokken kreeg een houten gevelafwerking. De ruime, uitkragende terrassen met stalen spijlenbalustrades, creëren gevarieerde gevelzichten over de verschillende blokken. De eindcompositie is het resultaat van een streven naar de beste zichten, maximale daglichttoetreding en behoud van ieders privacy”, besluit Janssens.