Doorzoek volledige site
23 januari 2020 | KEVIN MOENS

Machelen is sculpturaal ensemble rijker met nieuwe werkliedenloods (WE-S architecten)

Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans

De gemeente Machelen had nood aan nieuwe kantoren en werkplaatsen voor haar gemeentelijke diensten, ter vervanging van enkele uitgeleefde gebouwen die verspreid liggen over de gemeente. WE-S architecten ontwierp een sculpturale werkliedenloods die de gemeente toelaat om verschillende diensten te professionaliseren en fusioneren.

Het nieuwe gebouw bevat kleedruimtes, een cafetaria en een voorpost voor het Rode Kruis.

De compacte werkliedenloods is centraal ingeplant op het terrein. Een circulatielus ontsluit het gebouw en het omliggende wagenpark op een efficiënte manier. De plint kreeg een afhellend dak mee waardoor het zicht op het terrein vanuit de bovengelegen kantoren geoptimaliseerd werd.

Twee terrassen op de eerste verdieping zorgen voor een dubbele hoogte in de ondergelegen magazijnen waardoor de diensten grotere goederen kunnen  stockeren. Aangezien het gebouw een voornamelijk industriële invulling krijgt met werkplaatsen, werd het geconcipieerd als een stalen skeletstructuur met dragende panelen die zowel gevel als hellend dak bekleden, resulterend in een sculpturaal ensemble.

GERELATEERDE DOSSIERS