Doorzoek volledige site
03 december 2012 | EVA CONJAERTS

Lens Ass en Kolmont verbouwen watertoren van Lembeek

Kolmont Woonprojecten en Lens Ass hebben de watertoren van Lembeek een nieuwe toekomst gegeven. De lichtjes schuin staande watertoren van Lembeek uit 1927 is getransformeerd tot een woning. Het belangrijkste aspect van dit project is de combinatie van het oude gebouw en de hedendaagse architectuur. Een trend die wel vaker voorkomt de laatste tijd. Maar onder begeleiding van architect Bart Lens werden een aantal bijzondere technieken gebruikt.

Kolmont Woonprojecten en Lens Ass hebben de watertoren van Lembeek een nieuwe toekomst gegeven. De lichtjes schuin staande watertoren van Lembeek uit 1927 is getransformeerd tot een woning. Het belangrijkste aspect van dit project is de combinatie van het oude gebouw en de hedendaagse architectuur. Een trend die wel vaker voorkomt de laatste tijd. Maar onder begeleiding van architect Bart Lens werden een aantal bijzondere technieken gebruikt.



Een glazen overgangsgedeelte verbindt de oude met de nieuwe toren.


Het bijkomende gebouw dient als verticale ontsluiting van de bestaande watertoren. Beide torens zijn via een glazen overgangsgedeelte en betonnen prefab bordessen met elkaar verbonden. Op de bovenste verdieping, in het voormalige reservoir, wordt een zwembad voorzien met zicht op het omliggende landschap. De bestaande toren is al sterk aanwezig in het landschap. Met de bijkomende toren wil men de identiteit van de twee volumes behouden en elkaar versterken.

Verticale woonruimtes

De vloeroppervlakte per verdieping is zeer beperkt. Om een ruimtelijke generositeit te behalen heeft Bart Lens ervoor gekozen de verschillende woonruimtes verticaal te ontwikkelen: woonkamer en bibliotheek gaan in elkaar over, waarbij de bibliotheek als hangende passerelle is georganiseerd in een dubbele hoge ruimte. Op de keukenverdieping wordt de originele betonnen wenteltrap behouden en geïntegreerd in het ontwerp.


De originele betonnen wenteltrap werd behouden.


Oude elementen behouden

Op de bestaande en gedeeltelijk herstelde cementlaag van de watertoren wordt een glazuur aangebracht waardoor het patina en de kleurverschillen behouden blijven. Voor de nieuwe traptoren worden verlijmde gevelstenen van Wienerberger gebruikt, type Agora Zilvergrijs. De gevelstenen zijn onregelmatig gemetseld, waardoor een reliëf ontstaat met een contrastrijk spel van licht en schaduw. 

 


De gevelstenen zijn onregelmatig gemetseld, zodat een reliëf ontstaat.


Duurzaam en energiebewust


Isoleren aan de binnenkant van de toren zorgde voor het behoud van het uitzicht van de originele gevel. Het buitenschrijnwerk werd integraal vervangen. Elke nieuwe vensteropening kadert het landschap.

 


 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS