Doorzoek volledige site
03 december 2012

Nieuw onderkomen voor Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga

In een bestaand gebouw, waar voorheen De Standaard Uitgeverij gevestigd was, weggedoken in het Antwerpse stedelijk binnengebied te midden van opschietende appartements- gebouwen, moest het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga een nieuw onderkomen vinden. De vereisten voor het ontwerp van AAPROG waren een maximaal aantal individuele gespreksruimten, een aantal groepslokalen, spellokalen, ruime wachtruimten en een cafetaria voor het personeel, en dit verdeeld over 2 bouwlagen. Studiebureau De Klerck uit Brugge werd aangesteld voor de stabiliteit en technieken.
In een bestaand gebouw, waar voorheen De Standaard Uitgeverij gevestigd was, weggedoken in het Antwerpse stedelijk binnengebied te midden van opschietende appartementsgebouwen, moest het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vagga een nieuw onderkomen vinden. De vereisten voor het ontwerp van AAPROG Architecten waren een maximaal aantal individuele gespreksruimten, een aantal groepslokalen, spellokalen, ruime wachtruimten en een cafetaria voor het personeel, en dit verdeeld over 2 bouwlagen. Studiebureau De Klerck uit Brugge werd aangesteld voor de stabiliteit en technieken.




Het gebouw, bestaande uit 3 verschillende volumes in betonskeletbouw, was bepalend en werd volledig gestript. Voor AAPROG architecten waren licht, ruimte, privacy en verankering in de buurt een prioriteit. Om die reden werd dan ook geopteerd om de 2 buitengevels sober te houden. Deze zijn afgewerkt met gordijngevelprofielen met helderglas en 2 soorten donkergrijs geëmailleerd glas. Extra licht en ruimte hebben we in het gebouw gehaald door middel van 4 verschillende binnenpatio’s die werden doorgetrokken tot op het gelijkvloers. Op deze manier konden we een maximaal aantal gespreksruimten creëren voorzien van natuurlijk licht en konden ook de ruime open gangen en wachtruimten voldoende licht opvangen.




De lage plafondhoogte en beperkte lichtinval op het gelijkvloers (vroegere opslagruimte van De Standaard Uitgeverij) waren de belangrijkste uitdagingen. Dit geldt ook voor het ingesloten karakter van het gebouw, zowel bij ontwerp als bij uitvoering, gezien het gelijkvloers ca. 1,5 m onder het straatniveau ligt. Ook het beperken van de inkijk van de omringende appartementsgebouwen vormde een uitdaging.




Het is een strak, sober, wit en licht interieur geworden in een hoofdzakelijk grijs omhulsel (discretie), met gepersonaliseerde gespreksruimten (intimiteit/privacy), grote open wachtruimten en sober ingerichte kantoren. Daarnaast speelden we hier en daar met speelse, jonge en frisse kleuraccenten, in zowel behang, meubilair als gekleurde panelen in de gordijngevels van de binnen patio’s. Dit alles schept een behaaglijk gevoel. Tevens is ook het aanwezige zonneterras, palend aan een ruime wachtruimte op de verdieping een grote troef.




Door gebruik te maken van condenserende ketels voor toepassing van lage temperatuurverwarming, verlichting door middel van aanwezigheidsdetectie en recuperatie van regenwater voor spoeling van de toiletten blijkt dat ook het duurzaamheidaspect niet over het hoofd werd gezien.