Doorzoek volledige site
05 december 2012 | TIM JANSSENS

Prachtig binnenplein maakt C-Minesite tot harmonieus geheel

C-Mine is een van de meest prestigieuze Limburgse bouwprojecten van de laatste jaren. De voormalige mijnsite in Winterslag (Genk) werd omgetoverd tot een culturele trekpleister met onder andere een cultureel centrum, een bioscoop en een schoolgebouw van de KHLIM. Nu aannemer Kumpen in april ook de werken aan het binnenplein en de omliggende infrastructuur afrondde, is het prestigieuze C-Mineproject volledig gerealiseerd. Het schitterende binnenplein is met zijn ambachtelijke natuursteenafwerking en intrigerend verlichtingsconcept de kers op de taart.
C-Mine is een van de meest prestigieuze Limburgse bouwprojecten van de laatste jaren. De voormalige mijnsite in Winterslag (Genk) werd omgetoverd tot een culturele trekpleister met onder andere een cultureel centrum, een bioscoop en een schoolgebouw van de KHLIM. Nu aannemer Kumpen in april ook de werken aan het binnenplein en de omliggende infrastructuur afrondde, is het prestigieuze C-Mineproject volledig gerealiseerd. Het schitterende binnenplein is met zijn ambachtelijke natuursteenafwerking en intrigerend verlichtingsconcept de kers op de taart.


Homogeniteit

C-Mine is een voorbeeldproject voor al wie zich afvraagt hoe ze waardevol historisch erfgoed een nieuwe, duurzame invulling kunnen geven. De oude mijninfrastructuur werd gerenoveerd en omgevormd tot een homogene site die uiterst geschikt is voor de organisatie van culturele en recreatieve activiteiten. Tot vorig jaar ontbrak het de site echter nog aan homogeniteit. Hoewel de renovatie van de verschillende gebouwblokken toen al voltooid was, hadden ze nog geen voeling met elkaar en leken ze – als losse, geïsoleerde paviljoenen – naast elkaar te bestaan. Het was wachten op de aanleg van het binnenplein en de omgevingsinfrastructuur (parking van het cultureel centrum, omgeving van het KHLIM-gebouw, bestrating op en rond de site, enz.) om de puzzelstukjes in elkaar te kunnen doen passen.






Leisteen

Het schitterende binnenplein is het pronkstuk van de vernieuwde C-Minesite. Het bestaat voornamelijk uit leisteen die ontgonnen werd uit een groeve in Herbeumont (in de provincie Luxemburg). De kleur en de grofheid van dit type leisteen stemt immers overeen met die van de steenkool die vroeger in de mijnen van Winterslag te vinden was. Het was voor de stad Genk met andere woorden belangrijk dat het ruwe en het grauwe van de voormalige mijnindustrie zich ook weerspiegelt in de inrichting van de vernieuwde site. De leisteentegels geven C-Mine een natuurlijk en authentiek karakter en herinneren de bezoekers op een ongedwongen manier aan wat ooit geweest is. In totaal gaat het om 13.000 m² leisteen die handmatig in het juiste formaat werd gekapt. Waar de buitenkant van het plein bekleed is met leisteentegels, vinden we in het centrale activiteitengedeelte voornamelijk vermalen leisteen terug. Op dit gedeelte van het plein kunnen er bijvoorbeeld makkelijk tenten geplaatst worden. Aangezien hij in stroken met twee verschillende kalibers is aangelegd, vormt de leisteen ook een visuele meerwaarde. Tot slot zijn er hier en daar ook verhogingen in gemetselde leisteen. Deze bakenen grasperkjes af waar bezoekers bij goed weer kunnen gaan zitten of liggen.


                   



Verlichtingsconcept

Grijszwart is de dominerende tint. Om de herinnering aan de mijnindustrie extra levendig te houden, werden ook de twee oude mijnschachten in het midden van het plein gerenoveerd. Als echte bakens flankeren ze het activiteitenplein, dat zich door de nabijheid van een grastribune (een grasheuvel boven de ondergrondse parking) uitstekend leent tot voorstellingen in open lucht. Bij nacht is het de mooie witte verlichting die de gebouwen rondom het plein in de schijnwerpers plaatst. Lichtlijnen in de vloer en ledarmaturen die de twee mijnschachten verlichten zorgen voor visueel spektakel.





Coördinatie

Zoals gezegd was de aanleg van het binnenplein en de omgevingsinfrastructuur de laatste fase van het project. Het was Kumpen die de coördinatie hiervan voor zijn rekening nam. Omdat het sterk afhankelijk was van het verloop van de andere werken op het terrein, was dit echter niet altijd even eenvoudig. “Aangezien we samen met heel wat andere aannemers op de site actief waren, vergde het wel wat tijd en moeite om alle werken op elkaar af te stemmen,” vertelt projectleider Theo Scheelen. “We konden enkel maar beginnen werken wanneer de rest klaar was en moesten dus stelselmatig te werk gaan. Zo lag de ondergrondse gang onder het plein (C-Tour) nog volledig open toen wij met de omgevingswerken moesten beginnen. Het spreekt voor zich dat we dit enkel met nauw overleg tot een goed einde hebben kunnen brengen. Bovendien waren we niet enkel afhankelijk van onze collega-aannemers, maar ook van het weer. Wanneer het regent, zijn de groeven in Herbeumont immers niet toegankelijk. De levering van de leisteen liep dus soms wel eens wat vertraging op, al is dit natuurlijk eigen aan het gebruik van zo'n natuurlijk product.”
Hoewel C-Mine voor Kumpen geen buitengewoon groot project was, vonden ze het wel bijzonder om eraan mee te werken. “Het was voor ons een mooie uitdaging om in die mate met een natuurproduct zoals leisteen te kunnen werken,” aldus Jos Bleus, technisch directeur infra bij Kumpen. “We hadden uiteraard al ervaring met normale natuurtegels, maar veel minder met hun ambachtelijke varianten. Qua architectuur en uitvoering was dit voor ons dus geen alledaags project, maar gelukkig hebben onze mensen ter plaatse meer dan uitstekend werk geleverd.”





Noot: Dit artikel verscheen eerder al in Grond/Weg/Waterbouw.