Doorzoek volledige site
03 november 2009

Prijs van de Belgische architectuur – De Boerekreek van Coussée en Goris

Zoals beloofd plaatsen we de volgende weken de winnende projecten van de Belgische Prijs van Architectuur en Energie in de spotlights. We starten met de Boerekreek van Coussée en Goris dat ook de prijs van Bouwheer 2009 van de Vlaamse Bouwmeester won en dat genomineerd werd voor de Mies van der Rohe Award.

Zoals beloofd plaatsen we de volgende weken de winnende projecten van de Belgische Prijs van Architectuur en Energie in de spotlights. We starten met de Boerekreek van Coussée en Goris dat ook de prijs van  ''Bouwheer 2009'' van de Vlaamse Bouwmeester won en dat genomineerd werd voor de Mies van der Rohe Award.



In 1999 nam de Provincie Oost-Vlaanderen het bestaande Bloso-sportcentrum – dat als water- en ruitersportcentrum een belangrijke uitstraling had - over in het kader van het strategisch plan ''Sportend Vlaanderen''. De Boerekreek werd beschouwd als een belangrijke hefboom die deel uitmaakte van het project ''Groen Vlaanderen''. Het sportcentrum zou door zijn recreatieve polyvalentie een toeristisch multiplicatoreffect hebben in de gehele regio Meetjesland. 
 
''Open Oproep'' - Vlaamse Bouwmeester

Door de hoge moeilijkheidgraad van de opdracht koos de Provincie ervoor om de ontwerpers aan te stellen via de ''Open Oproep'', een selectieprocedure die begin 2003 werd georganiseerd door de Vlaamse Bouwmeester. Vijf architectenbureaus haalden de eindronde. Ralf Coussée en Klaas Goris uit Gent kwamen uiteindelijk als laureaat uit de bus.


 
Ontwerp

De drie in U-vorm geordende vleugels zijn geplaatst rond een centraal landschapsplein, een configuratie die rechtstreeks verwijst naar de bestaande typologie van hoevecomplexen in het Meetjesland. Het plein als ‘cour d’honneur’, als verzamelplaats met mogelijkheden voor ontmoetingen, teamvorming en sportactiviteiten.
In de lange, lage vleugel zijn de verblijfsunits en een berging voor watersportmaterialen ondergebracht. De kleine slaapkamers komen uit op een open galerij die strak geritmeerd wordt door houten portieken. Het andere paviljoen, dat een polyvalente ruimte huisvest, is een transparant volume volledig opgebouwd uit glas en hout. Vanuit de binnentuin kijkt men dwars naar het open landschap.
Parel aan de kroon is ongetwijfeld de manege met binnenpiste en stallingen. Voor de dakstructuur inspireerde ingenieur Guy Mouton zich op de traditionele Zeeuwse schuren die nog her en der in het polderlandschap staan opgesteld. Het dakspant is geen massieve overspanning maar een broos gebinte dat via bouten en stalen stangen jongleert met evenwicht en gewicht. De ontwerpers hebben hier aangetoond dat poëzie en rationaliteit, natuur en architectuur hand in hand kunnen gaan.
 


 
Kostprijs

De totale kostprijs van de nieuwbouw bedroeg 4 210 091 EUR (incl.BTW). Voor de bouw werd een beroep gedaan op twee subsidiekanalen: het Fonds voor Plattelandsontwikkeling en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, samen goed voor ruim 1 033 000 EUR.
 
Overzicht:
Nieuwbouw     4 074 786 EUR (incl.BTW)
Keukeninrichting   100 918 EUR (incl.BTW)
Hekwerk paardenstallen   34 387 EUR (incl.BTW)
Totaal nieuwbouw   4 210 091 EUR (incl.BTW)
Verbouwing conciërgewoning   266 800 EUR (incl.BTW)