Doorzoek volledige site
13 februari 2020

BBA 2020: de genomineerden in de categorie Build2Work

Bij de Belgian Building Awards bekroont de categorie Build2Work een geslaagd bedrijfsgebouw. Het gebouw moet blijk geven van architecturale kwaliteit en een innovatieve aanpak die zich vertaalt in een aangename werkomgeving voor personeelsleden en gasten. De jury selecteerde 6 projecten die in aanmerking komen voor de hoofdprijs: het hoofdkantoor van CERA, Van Hoorebeke Timber, CAMP's, Hangar K, Nieuw Administratief Centrum Brasschaat en Cotoop

Hoofdkantoor CERA (Robbrecht & Daem, Archipelago/Arte, Studio Roma)

De CERA-bank koos twee historische panden in hartje Leuven om er zijn hoofdkantoor in onder te brengen: het neogotische Helleputtegebouw met polyvalente zaal en het 18de eeuwse Hôtel d’Eynatten met salons. De twee gebouwen kregen van archipelago | ar-te, Robbrecht & Daem in samenwerking met Studio Roma een volwaardige herbestemming, met behoud van alle belangrijke historische elementen van de gebouwen. De nieuwbouw op de hoek, de derde poot van het project, geeft het project een hedendaagse uitstraling met zich mee. Alle beschikbare binnen- en buitenkamers op en rondom de ‘getrapte’ gelijkvloerse verdieping vormen als het ware een ‘stadswandeling’ doorheen het gebouw, tussen oud en nieuw. Volledig beglaasde binnengevels zorgen voor overvloedig natuurlijk licht voor de binnenruimten. Dat komt de werkomgeving zeker ten goede. In het interieur werd gekozen voor een warme combinatie van degelijke en duurzame materialen.

 

Van Hoorebeke Timber (Trans architectuur stedenbouw)

TRANS architectuur stedenbouw ontwierp een onthaalgebouw met centrale administratie, gelegen op de kade in de haven van Gent. Het is geen traditioneel kantoorgebouw, maar een pand met een huiselijk karakter dat inzet op comfort voor de werknemers en hen het gevoel wil bieden alsof ze in hun eigen huis werken. Daarom koos TRANS architectuur stedenbouw voor een gebouw met zoveel mogelijk hout, grote glaspartijen en moderne technieken. Zon- en lichtwering en aandacht voor akoestiek bevorderen het welzijn van de mensen die er werken. Het pand is voorzien van talrijke terrassen en een barbecue in beton, om er nog meer een aangename werkplek van te maken. Geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan.

 

Camp's (Dhooge & Meganck Architectuur)

Camp’s is het nieuwe gebouw voor een mosterdfabriek, dat helemaal anders is opgevat dan traditionele industriepanden. De site ligt in een zone voor kleine industrie aan de rand van Oudenaarde, maar ook van een natuurreservaat. De site van Camp’s stelt zich, bewust, helemaal open en gaat voor een sterke verbondenheid met de natuur. Een collectieve moestuin aan de achterzijde staat ten dienste van de gemeenschap. Bovendien hield Dhooge & Meganck Architectuur sterk rekening met de mensen die er komen werken. Camp’s is niet alleen gebouwd om in te werken, maar vooral om er deel van uit te maken. De bedoeling is dat de werknemers zich kunnen vereenzelvigen met hun werkplek. De werkomgeving probeert gevoelens als verbondenheid en trots te stimuleren. Aspecten als de persoonlijke betrokkenheid met het product(ieproces), de ergonomie van het werk en het contact met de natuur stonden centraal bij het ontwerp.

 

Hangar K (Goedefroo + Goedefroo architecten)

In Kortrijk tekende Goedefroo + Goedefroo architecten voor de renovatie van een oude NMBS-loods. Nu is het Hangar K: een co-creatiehub voor starters, ondernemers en gevestigde ondernemingen. De overige delen worden ingericht door JC Tranzit als Jeugdcentrum en ruimte voor Urban Sports. Hangar K wil één open space zijn, waar verschillende bedrijven samen rond de tafel zitten en gestimuleerd worden om nieuwe relaties aan te gaan. Alle leden krijgen hier een rustig plekje, dat hun enerzijds toelaat om zich op het werk te concentreren, maar dat anderzijds ook een gevoel van samenhorigheid mogelijk maakt. De ruimte omvat een zeer divers aanbod van werkplekken, waarbij een shedstructuur de basis vormt voor het ontwerp van het landschapskantoor. Dankzij aanpasbare wanden kunnen bedrijven hun eigen zone afbakenen. Een gidsend spoor doorheen alle wanden stimuleert het contact tussen de ondernemers onderling.

 

Nieuw Administratief Centrum Brasschaat (Compagnie O architecten)

De gemeente Brasschaat wilde de diensten van het OCMW en de Gemeentelijke Administraties samenvoegen in een overkoepelende structuur: het Nieuw Administratief Centrum (NAC). Om plaats te maken voor dit NAC werd een voormalige drukkerij gesloopt. Het NAC is door Compagnie-O architecten ontworpen als een intelligente casco betonstructuur met vides en dubbelhoge ruimtes. De casco-structuur laat een flexibele inrichting toe. Dankzij de openheid in het gebouw is er te allen tijde visueel contact tussen de front- en backoffice, tussen het leerlandschap en de concentratie-ruimtes, tussen de werk- en rustzones, tussen het gebouw en haar directe omgeving,… Daarom ervaren de medewerkers het gebouw als een aangename werkplek. De bijna volledig beglaasde gevels en het centrale daklicht zorgen voor een aangename daglichttoetreding. De betoncasettes en het tapijt zorgen voor een hoge akoestische performantie. Verder is er een breed scala aan werkplekken voorzien, rekening houdend met de verschillende behoeften van de werknemers.

 

Cotoop (TOOP architectuur)

Bij de bouw van een apart architectenatelier in Lokeren en Westkouter, ontworpen door TOOP architectuur, stond flexibiliteit voorop. Het eindresultaat is een modulaire verplaatsbare unit, die de gebruikers vrij kunnen invullen. Ook een tijdelijke oplossing bij veranderende of evoluerende levenswijzen is een mogelijkheid. De unit is dus niet alleen een kantoor en werkatelier, maar is evenzeer een compacte woonunit, met alle hedendaagse comfort. Het compacte volume zet in op eenvoud, openheid en flexibiliteit, en sluit daarbij aan op de visie op werken in de 21ste eeuw. Het uitgangspunt hierbij is dat men niet dient te investeren in vastgoed, maar wel in mensen. Werk is niet steeds plaatsgebonden, want er kan vanop verschillende locaties gewerkt worden. Aangezien het pand verplaatsbaar is zijn de gebruikers niet gebonden aan een site, en behoort hergebruik tot de mogelijkheden.