Doorzoek volledige site
13 februari 2020 | ANNE NELISSEN

BBA 2020: de genomineerden in de categorie Mixed Use

Bij de Belgian Building Awards bekroont de categorie Mixed Use de projecten die op innovatieve wijze erin slagen om meerdere functies binnen één project te combineren en zo een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. De jury selecteerde 5 projecten die in aanmerking komen voor de hoofdprijs: CC De Factorij, Gebouw Zegel, De Standaertsite, Gymnastiekinfrastructuur & Jeugdontmoetingscentrum en Yust (Young Urban Style).

CC De Factorij (ebtca architecten & Archilles architecten)

In Zaventem werd de voormalige site van de Suchard-fabriek naar een ontwerp van ebtca architecten en Archiles architecten getransformeerd tot cultuursite De Factorij. Het ontwerp omvat een bibliotheek, een grote theaterzaal met 679 zitplaatsen en een polyvalente ruimte. In het hoofdgebouw is er naast administratieve ruimtes ook plaats voor een foyer, cultuurcafé, dans- en balletzaal, repetitielokalen voor muziek-en voordracht, feestzalen, catering, tentoonstellingsruimten, vergaderlokalen en artiestenloges. De schouwburg zelf is uitgerust met een volwaardige toneeluitrusting, toneelbergingen en –ateliers en een mobiele orkestlift voor een orkest van ongeveer 30 muzikanten. De centrale ligging van bepaalde functies (inkomsas, toiletten, lockers …) laat gemeenschappelijk gebruik toe. De Factorij ligt in het centrum van de gemeente, vlakbij het openbaar vervoer en op wandelafstand van parkeergelegenheden. Zo ontstaat er een kruisbestuiving met de omliggende academies voor muziek, woord, beeld en dans.

 

Gebouw Zegel (HUB)

Gebouw Zegel is een multifunctionele constructie met een niet-alledaagse combinatie van een metrotoegang, een politiewijkkantoor en woningen. De ruimtes en functies die ontstaan, worden in het ontwerp van HUB architecten met elkaar verbonden door openingen in wanden en vloeren. Zo toont de ondergrondse metro zich in de straat door een opening in het maaiveld, is het politiekantoor opgebouwd uit een sequentie van kamers en zorgt de structuur dankzij vorm en materialisatie voor een mentale verbinding doorheen het gebouw. Het ruimtelijke concept bestaat uit een opeenvolging van neutrale ruimtes die plaats bieden voor de huidige functies, maar die door hun flexibel karakter in de toekomst voor nieuwe behoeften kunnen worden benut. Door de aanwezigheid van metro, bus en deelfietsen in de zeer nabije omgeving wordt bovendien een duurzame ontsluiting gegarandeerd. Er zijn ook ruime fietsstalplaatsen voorzien voor de bewoners en de medewerkers van het politiekantoor.

 

De Standaertsite (Ae-architecten, Carton 123 architecten, Murmuur architecten)

De Standaertsite is een bottom-upinitiatief in het dichtbevolkte Ledeberg. Het ontwerp van Ae-architecten, Carton123 architecten en murmuur architecten creëert ruimte voor een ontmoetingsplaats in de vorm van een publiek park en een wijkcenter. De grote vakwerkloods werd in ere hersteld en fungeert als bruisende ontmoetingsplek met vier ateliers/polyvalente ruimtes voor tal van activiteiten. Het ontmoetingscenter wordt uitgebaat door De Broederij, een atypische vzw die is samengesteld uit verschillende vzw’s. Aanvullend biedt een grote luifel plaats aan de activiteiten die geen nood hebben aan verwarming zoals buurtfeesten, marktjes, optredens ... De architectuur zoekt de grens tussen binnen en buiten op. Banken tegen het schrijnwerk bieden ruimte tot ontmoeting onder de ruime luifel. De Standaertsite is één van de weinige ontmoetingsplekken in Ledeberg en vervult ondertussen al een vijftigtal laagdrempelige functies, voor alle leeftijden en etnische achtergronden.

 

Gymnastiekinfrastructuur & Jeugdontmoetingscentrum (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck)

De sportsite in Nazareth is organisch gegroeid. De ruimte was er, maar de structuur ontbrak. Een nieuwe structuur werd ontworpen door architectenbureau URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck. Het ontwerp omvat de realisatie van een turnhal en een jeugdcentrum. De turnhal leunt tegen de bestaande sporthal, op hetzelfde niveau, met gedeelde kleedkamers. Het jeugdhuis is maximaal toegankelijk, in subtiele interactie met de nieuwe buitenaanleg. Zowel in de functionele werking als in de aanleg van buitenruimte en landschap speelt collectiviteit een grote rol. De turnzaal, het jeugdontmoetingscentrum en zelfs de voetbalclub delen niet enkel de buitenruimtes, maar ook de gebouwen. Hierdoor ontstaat er een economische en sociale meerwaarde. De structuur van het gebouw werd opgetrokken in geprefabriceerd beton. Het gebruik van geprefabriceerd beton beantwoordt het verlangen naar een gebouw met een lange economische levensduur: vrij indeelbaar, modulair en aanpasbaar voor andere gebruiksvormen, andere gebruikers en nieuwe functies ...

 

YUST (Polo architects

Met YUST (Young Urban Style) zorgde POLO Architects voor de herwaardering van een bestaande telefoonfabriek tot een innovatief en uniek cohousingproject, met ruime aandacht voor het historische karakter. YUST geeft de bewoners een gevoel van vrijheid en eindeloze mogelijkheden. Bewoners kunnen op lange of korte termijn verblijven, een loft of een slaapzaal bewonen en de gemeenschapsvoorzieningen gebruiken wanneer nodig. YUST is meer dan een gebouw, het biedt flexibele huisvesting in combinatie met kwaliteitsvolle diensten. Er zijn coworkingruimtes, een restaurant, een patio en multifunctionele ruimtes. Met een breed scala aan evenementen en activiteiten zoals workshops, yogalessen, concerten, brunches … wil YUST zowel bewoners als buren van dienst zijn en deze laatsten ook uitnodigen om deel uit te maken van de YUST-gemeenschap. Delen, gemeenschapszin, gezondheid, duurzaamheid en gedeelde ervaringen waren sleutelwoorden bij de ontwikkeling van dit innovatieve woonconcept.