Doorzoek volledige site
19 december 2012 | ROXANE HEEREN

Kanaallofts Kortrijk: K-ONCEPT verbouwt industrieel pand tot energiezuinige kantooromgeving

Bij de verbouwing van de voormalige garenververij naar de plannen van K-ONCEPT was het de expliciete vraag van de opdrachtgever om het industriƫle karakter van het pand intact te laten met het behoud van de oorspronkelijke betonnen vloer. Anderzijds was het wel de bedoeling om het gebouw te voorzien van alle hedendaagse uitrusting qua akoestiek, werkcomfort en binnenklimaat. Daar zorgen onder meer de stralingspanelen van Zehnder voor.
Aan de Stasegemsestraat in Kortrijk werd onlangs een oud industrieel pand omgevormd tot een moderne kantoorruimte voor Plancke Tax Consultancy. K-ONCEPT tekende voor het strakke ontwerp, dat de authentieke ziel van het gebouw respecteert. Dankzij intelligente technieken, zoals de plafondstralingspanelen van Zehnder, werd het tegelijk een comfortabele en energiezuinige werkplek.



Authentieke look, modern comfort

Bij de verbouwing van de voormalige garenververij was het de expliciete vraag van de opdrachtgever om het industriële karakter van het pand intact te laten. Een essentieel punt hierin was het behoud van de oorspronkelijke betonnen vloer. Anderzijds was het wel de bedoeling om het gebouw te voorzien van alle hedendaagse uitrusting qua akoestiek, werkcomfort en binnenklimaat.



Interieurarchitect Kris Cottenier van K-ONCEPT ging de uitdaging aan: “De ruimtes werden ingevuld met rechte lijnen, gebaseerd op de balken- en kolommenstructuur. Bij de materiaalkeuze opteerden we zoveel mogelijk voor een industriële look met materialen zoals profilit-glas en onbehandeld blauw staal. Bovendien hebben we de bestaande rolbrug opgewaardeerd tot een echte blikvanger in de ruimte.” Het resultaat is een energievriendelijk kantoor, dat ondanks zijn resoluut industriële uitstraling niet kil of ongezellig is.

Aangename en zuinige warmte


Door deze strakke look was het niet eenvoudig om alle nodige technieken te verzoenen met de gevraagde esthetiek. Zo was vloerverwarming bijvoorbeeld geen optie, aangezien de bestaande betonvloer zichtbaar gelaten werd. Daarom werd in de zes meter hoge kantoorruimte gekozen voor verwarming met plafondstralingspanelen van Zehnder. Warmte straalt immers in alle richtingen. Wanneer deze straling invalt op vaste lichamen, wordt ze opnieuw omgezet in warmte, wat betekent dat stralingspanelen zeer geschikt zijn voor het efficiënt verwarmen van hoge ruimten. Bovendien treden er dankzij de afwezigheid van luchtverwarming of convectoren nauwelijks luchtbewegingen op en bestaat de mogelijkheid tot zoneverwarming. Dit alles maakt plafondstralingspanelen tot een erg energiezuinige technologie.




Dertig Zehnder Carboline-panelen van 2,5 m lang en 0,6 m breed, opgehangen aan tussen de betonbalken gemonteerde profielen, zorgen voor een uitstekend thermisch comfort in de volumineuze kantoorruimte. Het stralingsvlak van de Carboline-panelen is vervaardigd uit geëxpandeerd natuurlijk grafiet, dat gekenmerkt wordt door een zeer goede thermische geleiding en een licht gewicht. Bovendien is het onbrandbaar, niet vervormbaar en fysiologisch neutraal. De combinatie van deze eigenschappen resulteert in een egale temperatuurverdeling over het stralingsoppervlak en een hoger stralingsaandeel dan bij standaard oplossingen. Daarnaast reageert het grafiet ook zeer snel op veranderingen in de aanvoertemperatuur. Wanneer de verwarming in het kantoor wordt aangezet, wordt het er al snel aangenaam warm. Bovendien past het strakke, discrete design van Carboline uitstekend in het interieur.

Slimme technieken

Alle technieken werden door K-ONCEPT, in samenwerking met studiebureau Tides, nauwkeurig uitgedacht. Dankzij een slimme keuze van materialen en oplossingen, zoals akoestische absorptie geïntegreerd in het meubilair of verwarming met plafondstralingspanelen, wordt een aangename ruimte gecreëerd en tegelijk flink wat energie bespaard. Zo werd na een daglichtstudie beslist om geen actieve koeling te voorzien. Met een speciale folie op de ramen en elektrisch aangestuurde binnenscreens wordt de zontoetreding voldoende beperkt om ook in de zomer een aangename binnentemperatuur te bewaren zonder extra energieverbruik.

“Dit project toont aan dat industriële panden op een energievriendelijke manier kunnen opgewaardeerd worden, en dat zonder aan eigenheid of uitstraling in te boeten,” besluit Kris Cottenier.

GERELATEERDE DOSSIERS