Doorzoek volledige site
11 november 2009

Gebouw D Hogeschool Gent mooi voorbeeld van textielarchitectuur

Textielarchitectuur is aan een sterke opmars bezig. Enkele geleden won BLAF Architecten nog een Belgische Architectuurprijs voor een woning die bekleed werd met textieldoeken. Ook de daktuin van het Carbon Hotel in Genk van PCP Architects viel onder meer door de luifel in textiel erg in de smaak. Ander mooi voorbeeld dat we in dit artikel van naderbij bekijken is gebouw d van Hogeschool Gent, een project waarvoor Baro en Sum Project samengewerkt hebben.

Textielarchitectuur is aan een sterke opmars bezig. Enkele weken geleden won BLAF Architecten nog een Belgische Architectuurprijs voor een woning die bekleed werd met textieldoeken. Ook de daktuin van het Carbon Hotel in Genk van PCP Architects viel onder meer door de luifel in textiel erg in de smaak. Ander mooi voorbeeld dat we in dit artikel van naderbij bekijken is gebouw d van Hogeschool Gent, een project waarvoor Baro en Sum Project samengewerkt hebben.

 

 

Foto: Wouter Rawoens




Het project dat enkele maanden geleden de deuren opende en een investeringsbedrag van 16 miljoen euro vertegenwoordigt, omvat onder meer 2 grote bibliotheekruimtes, enkele docentenlokalen, een aantal werkruimtes en vergaderzalen, een auditorium van 340 plaatsen, een nieuw studentenrestaurant met een capaciteit van 1000 warme maaltijden en diverse dienstlokalen.
Het project is opgebouwd uit 2 gebouwdelen met tussenin een overdekte straat.

In de brede noordvleugel worden alle functies ondergebracht waar grote open oppervlaktes voor nodig zijn (restaurant, open leercentrum, bibliotheek, auditorium...).
De zuidvleugel is een smal balkvormig volume met een maximale flexibiliteit door een doorgedreven moduleerbaarheid in kleinere entiteiten. Hier zijn docenten- en studentenruimtes ondergebracht.
Op het gelijkvloers bevinden zich alle gemeenschappelijke functies voor de 7000 studenten van de campus: restaurant, receptie, studentenvoorzieningen.  Al deze functies geven uit op de ‘overdekte straat’.

 

 

 

Foto: Wouter Rawoens



Met de inplanting en het concept van het Open Leercentrum werd voor het eerst gezocht naar een band tussen de diverse solitaire gebouwen op de campus.  Het Open Leercentrum staat immers open voor alle studenten van de campus en ruimer nog van de hele Hogeschool Gent.  
Bij de inplanting van het Open Leercentrum op de campus werd dan ook gezocht om de bestaande krachtlijnen op het terrein te ondersteunen en te versterken: het gebouw werd ingeplant op het kruispunt van de belangrijkste voetgangers- en fietsersassen en vervult zo ten volle zijn centraliserende functie. 

 

 

 


De overdekte buitenruimte waar alle toegangen en trappen op uitgeven en die geflankeerd wordt door 2 daktuinen, doet dienst als informele ontmoetingsruimte voor alle gebruikers.
Door de koppeling van het open leercentrum aan een centraal studentenrestaurant, een nieuw auditorium met 340 plaatsen, diverse onthaalfuncties en studentenvoorzieningen langs deze centrale binnenstraat, wordt de centripetale kracht van het nieuwe complex onontkoombaar.
De bibliotheekruimtes worden overspoeld door natuurlijk daglicht en sluiten aan bij de daktuinen.

 

 

Foto: Sum Project



Luifel als eyecatcher

De luifel die de buitenruimte overdekt is zonder meer de eyecatcher van het project.  Voor de uitwerking van deze membraanstructuur werd nauw samengewerkt met professor Marijke Mollaert van de VUB die een sterke expertise op dit vlak heeft uitgebouwd. Zij is ook een van de drijvende krachten achter Tensinet, een Europese associatie, gefocust op het gebruik van membraanstructuren in de architectuur. 
De luifel werd vervaardigd uit een pvc-gecoat polyesterweefsel op een ranke stalen structuur.
De luifel voldoet tegelijkertijd aan verschillende eisen: hij biedt beschutting tegen regen, is voldoende lichtdoorlatend om in de gebouwen nog nuttig gebruik te kunnen maken van daglicht en fungeert tegelijkertijd als zonnewering ten opzichte van de volledig beglaasde bibliotheekruimtes.

 

 

 

 

 




Technische fiche

Architecten: André BAUWENS, cv baro & Hilde VER EECKE SumProject Architecture & Engineering
Opdrachtgever: Hogeschool Gent
Studie technieken :Technum, Gent
Studie Stabiliteit : Ingenieursbureau Fraeye & Partners,  Gent
Studie Daktuinen : Dirk Vandekerkhove,  Gent
Consult Membraanstructuren : Prof. M. Mollaert,  VUB
Hoofdaannemer: TV  Antwerpse Bouwwerken / Strabag
Start bouwwerken: juli 2006
Einde bouwwerken: januari 2009
Investeringsbedrag : 16 miljoen euro

 

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS