Doorzoek volledige site
03 maart 2020

Winnaar BBA in de categorie Build2Work: TRANS architectuur met kantoorgebouw Van Hoorebeke Timber

Illustratie | © Stijn Bollaert

TRANS architectuur | stedenbouw ontwierp een onthaalgebouw met centrale administratie, gelegen op de kade in de haven van Gent. Het is geen traditioneel kantoorgebouw, maar een pand met een huiselijk karakter dat inzet op comfort voor de werknemers en hen het gevoel wil bieden alsof ze in hun eigen huis werken. UTIL struktuurstudies en boydens engineering stonden in voor de nodige studies.

Daarom koos TRANS architectuur stedenbouw voor een gebouw met zoveel mogelijk hout, grote glaspartijen en moderne technieken. Zon- en lichtwering en aandacht voor akoestiek bevorderen het welzijn van de mensen die er werken.


Aangename werkplek

Het pand is voorzien van talrijke terrassen en een barbecue in beton, om er nog meer een aangename werkplek van te maken. Geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan.

De footprint van het gebouw vertrekt van een eenvoudige rechthoek die wordt bijgeschaafd tot een veelhoekige vorm, gedicteerd door circulatieroutes op de productiesite. Onder een flauw hellend dak worden op het gelijkvloers onthaal, cafetaria en vergaderzalen van diverse maat georganiseerd. Hogerop onder het dak geven de permanente werplekken uit over het industriële landschap en het water.


Zingt mee met de context

Als alternatief voor een generisch kantoorgebouw dat tussen de grootschalige loodsen onmogelijk representatief zou zijn, herinnert het gebouw aan een loods. Het gebouw zingt mee met de context. Maar het is een veelzijdig karakter dat afhankelijk van het standpunt ook als huis kan worden gelezen. Elke werkplek krijgt een eigen buitenruimte en het licht gebeitst hout voorkomt de neutraliteit van een genormeerde werkplek.

Oordeel van de jury: "In de categorie Build2Work gaat de hoogste onderscheiding naar een atypisch kantoorgebouw dat sterk inzet op het comfort van de werknemers. Zij moeten het gevoel hebben in hun eigen huis te werken. Het pand is voorzien van talrijke terrassen en geen enkel kantoor is visueel afgesloten van de circulatie. Dankzij een open en geïntegreerde samenwerking is iedereen op de hoogte van elkaars werkinhoud. Onder de enorme luifel in het midden van de site kan men samen buiten lunchen en de van activiteit gonzende omgeving, met voorbijrijdende trucks en heftrucks, gadeslaan."