Doorzoek volledige site
05 maart 2020 | TIM JANSSENS

Bontinck verenigt groen en stedelijk wonen in Residentie Parkbos

Wonen in het groen aan de poort naar de Gentse binnenstad: dat is Residentie Parkbos
Aan de straatzijde bevinden zich twee blokken met 32 appartementen.
Het vele groen zet de architecturale eenheid extra kracht bij.
Alle volumes spreken dezelfde beeldtaal: witte crepi, verticale Thermo Ayous-beplanking, donker pvc-schrijnwerk en glazen borstweringen.
Een doorsteek tussen de twee appartementsblokken aan de straatzijde leidt naar de achterliggende eengezinswoningen en het bufferbosgebied.

Wonen aan de rand van een bos, op enkele kilometers van de grootstad: residentie Parkbos in Zwijnaarde (Bontinck Architecture and Engineering) weet twee ogenschijnlijke tegenstellingen op een grandioze manier met elkaar te verzoenen. Op de voormalige IDE-site verrezen 32 appartementen en acht ruime eengezinswoningen, die dankzij de vele binnentuinen naadloos aansluiten op de omliggende groenzones.

Versluys Bouwgroep droomde van veertig ruime wooneenheden, die optimaal moesten worden ingebed in het groen. Bontinck Architecture & Engineering bracht dit ambitieuze idee in de praktijk aan de hand van een ingenieus ontwerp, dat getuigt van doeltreffende eenvoud en zin voor detail. Aan de straatzijde bevinden zich twee blokken met 32 appartementen, die een doorsteek naar de achterliggende eengezinswoningen en het bufferbosgebied flankeren. Het ene volume telt drie bouwlagen, terwijl het andere volume met zijn vierde bouwlaag dienstdoet als symbolische poort naar de binnenstad. Deze opdeling zorgt ervoor dat er geen sprake is van een ‘massieve wand’ en dat het complex in visueel opzicht vlotter verteerbaar is.

 

Architecturale eenheid

De losstaande entiteiten vormen één geheel dankzij de ‘geplooide’ vlakken die zich rond de verschillende typologieën vouwen. Een spel van gesloten geveldelen en grote raampartijen genereert een boeiende dynamiek en zorgt zowel voor voldoende privacy als voor natuurlijke lichtinval in de wooneenheden. Door enkele gevelvlakken terug te trekken, creëerde Bontinck Architecture and Engineering ruimte voor grote terrassen. De achterliggende eengezinswoningen spreken dezelfde beeldtaal: witte crepi, verticale Thermo Ayous-beplanking, donker pvc-schrijnwerk en glazen borstweringen. Het vele groen zet de architecturale eenheid extra kracht bij. Koning Auto blinkt uit in afwezigheid, want de bewoners kunnen hun voertuig achterlaten in een ruime ondergrondse parking.