Doorzoek volledige site
12 november 2009

Herbestemming oude steenbakkerij levert Verdickt en Verdickt de baksteenprijs van Wienerberger op

Op de tweejaarlijkse Belgische Architectuur - en Energieprijzen (vroeger beter bekend als de FAB-prijzen) heeft architectenbureau Verdickt en Verdickt de baksteenprijs van Wienerberger gewonnen voor het omvormen van de oude Peeters - Vanmechelen - steenbakkerij tot een woning. Vlaamsearchitectuur.be ging samen met het bureau dieper in op dit project.
Op de tweejaarlijkse Belgische Architectuur - en Energieprijzen (vroeger beter bekend als de FAB-prijzen) heeft architectenbureau Verdickt en Verdickt de baksteenprijs van Wienerberger gewonnen voor het omvormen van de oude ''Peeters - Vanmechelen'' - steenbakkerij tot een woning. Het project was eerder al laureaat van de BIS renovatie award.

De steenbakkerij is gelegen in Noeveren, deelgemeente van Boom. De Rupelstreek rond Boom stond bekend om haar baksteennijverheid. ''Peeters - Vanmechelen'' is daar een laatste overblijfsel van en wordt als cultureel erfgoed beschouwd. Verdickt en Verdickt kreeg de opdracht om van de voormalige steenbakkerij een woning te maken zonder dat de culturele waarde van het gebouw aangetast werd. Het bureau besloot daarom de bijgebouwde aanhorigheden van het gebouw te slopen. Waardoor de steenbakkerij beperkt werd tot zijn essentie: 5 droogovens en hun dienend volume loodrecht op de ovens.


De steenbakkerij ''Peeters - Vanmechelen'' werd tot zijn essentie beperkt: 5 ovens en hun dienend volume loodrecht op de ovens.


Doordat men de woonruimte in het dwarse balkvolume heeft ondergebracht, zijn de 5 bakovens zo goed als onaangeroerd gebleven. Enkel de voormalige centrale oven doet dienst als inkomsas waarlangs men de andere woonruimtes kan bereiken. Niet alleen de ovens, maar ook het dak heeft men in zijn oorspronkelijke functie bewaard. Door het gelijkvloers dieper uit te graven hebben de architecten een uitbreiding of bovendakse uitbouw vermeden. Naast dit half kelderniveau (polyvalenteruimte - bureau) werd enkel een vrij indeelbaar mezzanineniveau (slaapkamers - badkamer) toegevoegd.


Zowel het dak als de ovens werden in hun oorspronkelijke staat behouden


Juist omdat men het oude fabriekspand heeft gelaten zoals het is, is dit project een voorbeeld van duurzaam bouwen.  De steenbakkerij heeft niet aan authenticiteit moeten inboeten en past nog steeds in het beschermde uitzicht van het dorp Noeveren. Naast de cultuur-historische werden ook de ecologische troeven van het oorspronkelijke gebouw uitgespeeld. De oorspronkelijke ovens waren bijvoorbeeld al zeer goed geïsoleerd. In combinatie met nieuwe technieken zoals vloerverwarming etc. ontwikkelde het project zich tot een duurzaam geheel.


Door nieuwe technieken te combineren met de oorspronkelijke ecologische troeven van de steenbakkerij, is de herbestemming een voorbeeld van duurzaam bouwen


Dat is volgens architect Carl Verdickt ook één van de voornaamste redenen waarom dit project de baksteenprijs gewonnen heeft. "Het herbestemmingsproject bewijst dat nieuwe functies en de verfijnde integratie ervan binnen een beschermde context een meerwaarde en opportuniteit kunnen genereren voor zowel de ruimere maatschappelijke context als de individuele eindgebruiker", aldus Carl Verdickt.