Doorzoek volledige site
16 november 2009

AAPROG tekent plannen voor nieuwbouw AZ Alma in Eeklo

AZ Alma in Eeklo wil in 2015 een nieuw ziekenhuis in gebruik met 512 bedden en een vloeroppervlakte van meer dan 50.000 m². Het project wordt gerealiseerd op een campus aan de rand van Eeklo. Naast de algemene diensten van een algemeen ziekenhuis is er ook een uitgebreide polikliniek, dagkliniek, revalidatie en nierdialyse. Het ontwerp is van de hand van architectenassociatie AAPROG dat zal samenwerken met de studiebureaus VK Engineering en Studiebureau De Klerck Engineering.

AZ Alma in Eeklo wil in 2015 een nieuw ziekenhuis in gebruik met 512 bedden en een vloeroppervlakte van meer dan 50.000 m². Het project wordt gerealiseerd op een campus aan de rand van Eeklo. Naast de algemene diensten van een algemeen ziekenhuis is er ook een uitgebreide polikliniek, dagkliniek, revalidatie en nierdialyse. Het ontwerp is van de hand van architectenassociatie AAPROG dat zal samenwerken met de studiebureaus VK Engineering en Studiebureau De Klerck Engineering.




Vanaf de licht stijgende toegangsweg wordt als het ware een slagader ontwikkeld naar het Hart van het ziekenhuis. De schijnbaar willekeurige structuur van het atrium staat symbool voor de complexiteit van het lichaam. Het licht en de helderheid van het atrium zorgen voor een leefbare atmosfeer, terwijl de symmetrie in de opbouw bijkomende rust geeft. Aan de 2 pragmatisch opgevatte gebouwen links en rechts van het atrium wordt door een horizontale definiëring een kleinschalige perceptie meegegeven, waarbij de functionaliteit van de verschillende lagen medebepalend is. De gelijkvloerse verdieping wordt licht en transparant, en als het ware losgetrokken van de vier bovenliggende verdiepingen. De dakverdieping die eerder terugliggend overkomt, zorgt voor een beëindiging van het gebouw.

AZ Alma wil een zorgomgeving creëren waarin patiënten, personeel, bezoekers en buurtbewoners zich op hun gemak voelen en zich ongedwongen kunnen bewegen in een open zorgstructuur. Het gebouw moet een optimistische uitstraling hebben die geruststellend werkt op alle gebruikers. De functionele organisatie en de architecturale aspecten moeten helpen dit doel te bereiken. Het concrete ziekenhuis wordt de integratie van landschap, duurzame materialen, kunst, design en herkenbaarheid, met als centraal punt ‘Zorgverblijf’.

Het ‘Hart’ van het Zorgverblijf is een speelse omgeving die eerder aan een hotelomgeving dan aan een zuiver klinisch ziekenhuis doet denken. Het atrium is ook letterlijk het hart van het gebouw, waar opname, ontvangst, mediatheek, restaurant, zithoeken, groen, horizontale en verticale circulatie samenkomen. Door middel van lichtinval, natuurlijk aandoende texturen, bekledingen en kleuren van de gebruikte materialen, panoramische liften, kunstintegratie enz. worden in het ‘Hart’ alle zintuigen geprikkeld met het oog op een gevoel van welbehagen. Het concept moet bijdragen tot het welbehagen en aldus tot het genezingsproces.

Uiteraard werd voor dit project veel aandacht besteed voor de aspecten van duurzaam bouwen. Dat blijkt onder meer uit het feit dat 70% van de dakbedekking opgevat zal worden als groendak en uit de aanwending van de Boor Energie Opslag-techniek.
De werken zouden van start moeten gaan in 2010 en afgerond moeten zijn in 2015. Het project vertegenwoordigt een investeringsbedrag van 175 miljoen euro.

Hier kan u een filmpje bekijken over dit proejct.

 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS