Doorzoek volledige site
23 maart 2020

BINST ARCHITECTS en Noorse Snøhetta mogen Brusselse Muntcentrum hertekenen

Illustratie | Snøhetta + Binst Architects
Illustratie | Snøhetta + Binst Architects
Illustratie | Snøhetta + Binst Architects
Illustratie | Snøhetta + Binst Architects

BINST ARCHITECTS en het Noorse architectenbureau Snøhetta mogen het Muntcentrum in Brussel hertekenen. Het ontwerp voorziet ruimte voor wonen en werken en bevat ook een hotel. Tegen 2024 moet het gerenoveerde Muntcentrum klaar zijn.

Investeringsfirma Whitewood kocht de kolos tegenover de Koninklijke Muntschouwburg in hartje Brussel in januari 2019 van eigenaars bpost en de stad Brussel. In september schreven Whitewood, Immobel, DW Partners en de Brusselse bouwmeester een internationale architectuurwedstrijd uit voor het gebouw boven winkelcentrum The Mint. De opdracht: een ontwerp dat voorziet in woon- en kantoorruimte en ook een hotel bevat. Bovendien moest het ontwerp het 62.000 vierkante meter grote gebouw een architecturale invulling geven die aansluit bij de centrale ligging van het Muntcentrum door het te laten communiceren met zijn directe omgeving. Momenteel huist het administratief centrum van de stad Brussel nog in het gebouw.

De jury weerhield na een eerste ronde vijf architectuurteams uit meer dan vijftig inzendingen. Het winnende ontwerp werd uiteindelijk dat van de architecten van het Noorse Snøhetta en het Belgische BINST ARCHITECTS uit Antwerpen. Hun ontwerp onderscheidt zich volgens de jury door het grote respect dat het heeft voor de architecturale waarde van het bestaande gebouw en de integratie in de stedelijke context. In de uitvoering worden de bureaus nog bijgestaan door de Brusselse architectenbureaus DDS+ en A.D.E. Architects.

De jury was samengesteld uit afgevaardigden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Brussel, de Brusselse Bouwmeester, Immobel en Whitewood.

 

Duurzaamheid en openheid

De jury beschreef het winnende concept als volgt: 

"Het winnende project onderscheidt zich door de aandacht voor duurzaamheid en door de openheid van het gebouw ten opzichte van zijn omgeving.

De sokkel wordt op meerdere punten grondig aangepakt, wat een interessante verbinding tot stand brengt met de openbare ruimte, de massieve sokkel een lichtere uitstraling verleent en voor een vlottere toegankelijkheid zorgt.

Langs de Anspachlaan wordt de sokkel uitgesneden vanaf de eerste verdieping om zo een nieuwe openbare ruimte dicht bij het voetgangersniveau te creëren. Aan de kant van het Muntplein komen er een groot terras en een restaurant, wat de gevel een actieve rol geeft en nieuwe uitzichten op het plein tot stand brengt.

Voor de gevel, een van de grote vraagstukken van deze opdracht, kiest het winnende team voor een nieuwe en interessante structuur, die meerdere functies vervult. De nieuwe gevel, die op 1 meter afstand van de oude wordt opgetrokken, werkt als een tweede huid en verleent op die manier nieuwe proporties aan het gebouw. De materiaalkeuze is doordacht: het raamwerk is in hout met een koperen bekleding, volledig demonteerbaar en er zijn fotovoltaïsche cellen tussen de stijlen geplaatst. Dat is een duurzame doelstelling, zowel door de productiewijze als door de herbruikbaarheid. De nieuwe gevel schenkt het gebouw niet enkel een nieuw aanzicht, maar wekt ook zelf energie op, verhoogt de kwaliteit van de isolatie en creëert extra ruimte."