Doorzoek volledige site
18 mei 2020

Geborgen wonen in WZC De Zonnewende Meulebeke (B2Ai)

Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | Klaas Verdru
Illustratie | B2Ai

Het nieuwe centrum De Zonnewende is het gevolg van de fusie van twee zorgpartners. B2Ai ontwierp een intimistische architectuur en bescheiden materiaalgebruik. Het moet de bewoners rust en veiligheid bieden en gaat helemaal in de omgeving op.

Het was voor B2Ai een uitdaging om het grote programma te koppelen aan de unieke locatie in een randzone van de gemeente Meulebeke. "We opteerden daarom voor een zachte en onopvallende inplanting.  Het logisch leesbare patroon ten opzichte van de omgeving, in combinatie met een uiterst gedetailleerd en bescheiden materiaalgebruik, resulteert in een intimistische architectuur met respect voor de omgeving."

 

Geborgen wonen, genieten, verzorgd worden in eenheid met de omgeving. Dat was het opzet van het nieuwe woonzorgcentrum.

 

De ‘Ramblas’ als verbindende as

Alle gemeenschappelijke centrale functies strekken zich op het gelijkvloers uit langs een verbindende as (de ‘Ramblas’). Ze omvatten onder meer de cafetaria met een groot overdekt terras gelinkt aan de tuin, het onthaal en de administratie en verlenen toegang tot de verticale circulatie via trappen en liften.

Zijdelings, aan de oostzijde, van het terrein wordt de logistiek gebundeld met laad- en loszone, keuken en personeelstoegang.

 

Kleinschalige woonhuizen, efficiënte woongroepen

De ongeveer 150 bewoners verblijven in ‘woonhuizen’ van 15 kamers, gegroepeerd in 4 bouwdelen rond een grote buitenpatio. Die woonhuizen zijn voor de efficiëntie per 2 ondergebracht in ‘woongroepen’ met elk een centrale leefruimte, badkamer, verpleegpost en bergingen. Op het gelijkvloers biedt een dagverzorgingscentrum uitzicht op het voorplein.

 

Sobere architectuur brengt rust

Een eenvoudige vormgeving, ecologische materialen en harmonieuze kleuren reiken de hand naar de omgeving. De buitenkant van de woonhuizen krijgt een kleinkorrelige, witbeige baksteen en aluminium schrijnwerk, verticaal onderbroken door houten zonweringen en horizontaal door betonnen banden.

 

Samen leven in het licht

De centrale leefruimtes hebben elk een eigen private buitenruimte, eetruimte, leeshoek, muziekhoek en tv-hoek. Op de haast identieke 1ste en 2de verdieping bevinden zich kleinere zitruimtes of kruisingen met zicht op de tuin en omgeving. Zo vloeit in de gangen rijkelijk licht binnen, zonder donkere zones.

De privékamers binnenin vullen de rust van de buitenarchitectuur aan met zachte, helende kleurtoetsen uit het klavier van Le Corbusier en een uitgekiende verlichting. Een kamerbrede bank nodigt uit om rustig te gaan zitten of er persoonlijke voorwerpen op te zetten.

GERELATEERDE DOSSIERS