Doorzoek volledige site
14 september 2020

Duurzame bouwmaterialen dragen bij aan herontwikkeling Vilvoordse industriezone

Illustratie | © Stijn Bollaert

De gedevalueerde industriële strook, ingesloten tussen spoorwegen en een kanaal, wordt omgezet in een waardevol district van Vilvoorde. Binnen dit strategisch gelegen reconversiegebied aan de rand van de Europese hoofdstad vinden we het ‘t Sas-project, ontworpen door a2o-architecten. Het is omgeven door een kanaal, de rivier de Zenne, een plein en een park. Landschap en stad ontmoeten elkaar hier letterlijk.

’T Sas heeft een duidelijke vorm, vouwt zich rond het binnengebied en creëert tegelijkertijd interessante openingen, verbindingen en zichtlijnen naar de omliggende gebieden. De voetafdruk van het gebouw wordt zo een begaanbare buitenruimte waarmee gebruikers de brede kade langs het kanaal en de eerder gemarginaliseerde Zenne optimaal kunnen ervaren. De natuurlijke samenstelling van de binnentuin heeft een duidelijke vorm en structureert het gebruik van de gemeenschappelijke ruimte, terwijl verlaagde paden de privacy van privéterrassen beschermen. De binnentuin is zo meer dan alleen een
toegang tot de huizen, het wordt ook een aangename vergaderruimte en privacy buffer. 

De link op grondniveau is altijd zorgvuldig en intelligent ontworpen. De begane grond is opgetild aan de zijkanten van de kade en het plein en biedt optimale privacy aan de hogere, interne terrassen. Tegelijkertijd kijken de terrassen uit op het openbare leven en wordt de publieke ruimte letterlijk ‘bewoond’. Grote decoratief opengewerkte trappen en dubbelhoge ingangen vormen herkenbare architectonische elementen. Deze vergroten de interpreteerbaarheid van het gebouw en creëren interessante ontmoetingsplekken in het geveloppervlak. 

Dit universeel blok, gebouwd met gevelstenen, is een reactie op de veelvormigheid van de site en de diversiteit van de omgeving. Dit resulteert in een zeer duurzaam, robuust en verbindend gebouw, dat een optimale combinatie van individuele levenskwaliteit en collectieve ervaring biedt. De minimaal schuine daken creëren een dynamisch beeld. De rationele verdeling van de oppervlakken en het subtiele driedimensionale effect in het metselwerk is zeer verfijnd. De afwisseling van interne en externe terrassen creëert zowel diepte als speelsheid. De ingetogen architectonische volkstaal van de binnentuin en de fijn gedetailleerde gevels bieden architecturale oplossingen voor de akoestische druk van het nabijgelegen viaduct, schoolgebouw en
het publieke domein. 

Stedelijke ontwikkelingsoplossingen bieden hier een antwoord op duurzaamheidsvraagstukken. Herontwikkeling, en niet in de open ruimte snijden, zijn basisregels op het gebied van duurzaamheid. Dit wordt benadrukt door het feit dat deze herontwikkeling een voorbeeld is van het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen zoals bakstenen. Het opruimen van de brownfield-site brengt dit deel van de stad weer in omloop. 

Optimale toegankelijkheid, via een dicht infrastructureel netwerk rechtvaardigt ook de locatie voor dit project. De bouw van het HSTnetwerk en een nieuw station biedt nog meer perspectieven en voldoet aan de duurzaamheidseis van alleen wonen op plaatsen met een goede bereikbaarheid. Bovendien bevordert de interne toegangsstructuur langzaam verkeer. De introductie van een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers zorgt er bijvoorbeeld voor dat het park ‘Drie Fonteinen’ voor het eerst onderdeel wordt van het centrum van Vilvoorde. Dit creëert een connectie met de natuur waarvan het belang allerminst kan onderschat worden als het gaat om duurzaam leven. 

GERELATEERDE DOSSIERS