Doorzoek volledige site
19 februari 2013 | JAN DANEELS

Project Den Dok herstelt maatschappelijk belang van historisch Mechels zwembad en douanehuis

De stad Mechelen heeft het plan van de Mechelse architectenbureaus DMVA Architecten en Architectenkoöperatief goedgekeurd om het voormalige stedelijke zwembad en douane-entrepot een herbestemming te geven. Het gebouw zal gerestaureerd worden en in zijn nieuwe dakstructuur onder andere een hotel, kantoren, horeca en een wellnesscentrum bevatten. De vernieuwing kadert in het plan om aan het Keerdok een volwaardige nieuwe stadswijk te ontwikkelen.
De stad Mechelen heeft het plan van de Mechelse architectenbureaus DMVA Architecten en Architectenkoöperatief goedgekeurd om het voormalige stedelijke zwembad en douane-entrepot een herbestemming te geven. Het gebouw zal gerestaureerd worden en in zijn nieuwe dakstructuur onder andere een hotel, kantoren, horeca en een wellnesscentrum bevatten. De vernieuwing kadert in het plan om aan het Keerdok een volwaardige nieuwe stadswijk te ontwikkelen.



'Elke Mechelaar zich weer thuisvoelen in Den Dok,' zegt David Driesen van DMVA Architecten, 'we hebben dan ook uiteenlopende functies in de nieuwe structuur geïntegreerd.'



Brede maatschappelijke invulling

David Driesen, architect van DMVA Architecten, gaf mee vorm aan het project. Hij benadrukt vooral het brede maatschappelijke draagvlak van het beschermd monument. ‘Als zwembad en douane-entrepot heeft het gebouw voor de Mechelaar altijd een grote bekendheid gehad. Die oude functies zijn niet meer nodig voor het huidige gebouw. Maar de brede invulling ervan wilden we behouden. Daarom kozen we ervoor om Den Dok uiteenlopende nieuwe bestemmingen te geven als een hotel, winkels en wellness. Je kan het in die zin vergelijken met wat op de terreinen van Tour & Taxi in Brussel is gebeurd.’

    

Op termijn wordt het gebied rond de Keerdok ontwikkeld tot een hoogwaardige stadswijk met zicht op water.


Nieuwe dakstructuur

De synergie tussen het historisch belang van Den Dok en de nieuwe bestemming zit vooral in een nieuw volume dat het oude dak boven het zwembad vervangt. De vernieuwing bestaat er vooral in om het slecht gerenoveerde dak uit de jaren ’60 te vervangen door een volledig nieuw volume. De vleugels rondom het zwembad zullen enkel gerestaureerd worden omdat Den Dok als beschermd monument grotendeels in haar oorspronkelijke staat moet behouden blijven.



Het is economisch haalbaar noch wenselijk een nieuw zwembad in Den Dok te integreren. Een nieuw dakvolume boven het oude bad zal echter wel het centrale punt worden van het volledig gerestaureerde monument.


Op dit ogenblik wordt nog overleg gepleegd met de stad over een aantal concrete details in verband met de invulling van het gebouw. Het project moet binnen vier jaar worden afgerond.