Doorzoek volledige site
28 oktober 2009

VVS ABSCIS - Provoost - Ingenium ontwerpt passieve slagerijschool in Brugge

Na een wedstrijd kregen ABSCIS, Ingenium en Provoost de opdracht toegewezen van een passieve slagerijschool op Campus Ter Poorte in Brugge. De bouwwerken zouden dit jaar nog van start moeten gaan. Het gebouw moet een pilootproject worden inzake passiefbouw voor schoolgebouwen.

Na een wedstrijd kregen ABSCIS, Ingenium en Provoost de opdracht toegewezen van een  passieve slagerijschool op Campus Ter Poorte in Brugge. De bouwwerken zouden dit jaar nog van start moeten gaan.  Het gebouw moet een pilootproject worden inzake passiefbouw voor schoolgebouwen.

Het programma omvat 8 praktijklokalen met de nodige koelruimten volgens de specifieke verwerkingsprocessen.
Dit schoolgebouw moet volgens de ontwerpers een ruimtelijke uitdrukking worden van een logisch opgebouwd pedagogisch concept.  Het wil op een eenvoudige manier de verschillende opeenvolgende facetten weergeven van het (spek)slager- en traiteursberoep; te beginnen met het ruwe product (de aangeleverde karkassen), via de verschillende verwerkingen ((spek)slagerij, vleeswaren en traiteur), tot het eindproduct in de schoolwinkel.  Ook de afvalverwerking, -stockage en -afhaling worden in de kijker gezet. 
Alle praktijklokalen zijn geschakeld rond een centrale patio, en genieten van maximaal daglicht.

De praktijklokalen volgen zich telkens op door de verdere verfijning van de vleesverwerking.  Tussen de praktijklokalen bevinden zich open afwasnissen aan de gang en de afgesloten koelcellen achterin om de afwerkte producten tijdelijk te bewaren alvorens ze verder te verwerken, door te geven of in de schoolwinkel te leggen.  De schoolwinkel is het eindstation van de ketting waarlangs de leerlingen bij elke pauze of les dienen langs te gaan om door het sas de onderbouw te verlaten. 

Het afval wordt na de lessen verzameld in containerbakken in de afwasnissen en naar een gekoelde afvalberging gebracht, waarna het afval op het einde van de dag wordt opgehaald.




Twee paviljoenen

De bovenbouw van de school is opgevat als twee paviljoenen met een zo klein mogelijke footprint in een groen kader dat ten dienste van de hele campus staat.  Het ene paviljoen is voor de leerkrachten en externe adviseurs met lockers en sanitair.  De leraarskamer kan ook dienst doen als leslokaal of multifunctionele ruimte. 

 

Het andere paviljoen is voor de leerlingen met lockers en santiar, dat ook als polyvalente ruime kan gebruikt worden door alle lockers op wielen in de bovenhoek te verplaatsen.  De overdekte speelplaats kan een verlenging zijn van die ruimte.

De ruimtelijke organisatie van het gebouw wordt ondersteund door het energetisch concept.  De praktijklokalen, te koelen tot 12°C, worden ondergronds voorzien en leunen zonder isolatie tegen de koude grondmassa.  De bovenbouw wordt uitgevoerd als passiefhoutbouw.