Doorzoek volledige site
18 maart 2013

Genomineerden Staalbouwwedstrijd 2012: Bedieningsgebouw sluis en bruggen, Rijkevorsel

Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de eerste genomineerde van categorie C, “specifieke elementen van de staalbouw", aan de beurt: het bedieningsgebouw voor sluis en bruggen in Rijkevorsel.
Op de staalbouwdag eind november reikte een ervaren vakjury de Staalbouwprijzen voor 2012 uit. In deze vervolgreeks toont Architectura u de bekroonde en genomineerde projecten. Vandaag is de eerste genomineerde van categorie C, “specifieke elementen van de staalbouw", aan de beurt: het bedieningsgebouw voor sluis en bruggen in Rijkevorsel.

Langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten prijkt sinds 2010 een nieuw centraal bedieningsgebouw. Vanuit dit nieuwe complex in Rijkevorsel bedient het personeel van nv De Scheepvaart ‘Sluis 1’ en de elf bruggen over het kanaal. Het strakke sluisgebouw verweeft verschillende functies en is ondanks zijn langwerpig karakter vrij compact ontworpen. Het is ingericht zoals een boot, met een gesloten gelijkvloerse verdieping voor de technische functies en een opengewerkte eerste verdieping aan de kanaalzijde.



Drie glazen volumes - met ondersteunende gevels uit baksteen afkomstig van steenbakkerij SAS aan de overkant van het kanaal en uitgevoerd in wildverband met dunmortel - zorgen voor een weids zicht op de sluis, een van de bruggen en het kanaal. Een hoger volume met een weervaste staalbekleding herbergt de bedieningsruimte voor de sluis en de bruggen. In totaal gaat het om 260 m² gevelbekleding in de vorm van cassettepanelen. De weervaste staalplaten vinden we - behalve op de gevels - ook binnenin de bedieningsruimte terug, als verwijzing naar het staal van de sluis, de brug en de voorbijvarende boten.

Wat duurzaam bouwen betreft koos WAW architects voor een systeem van regenwaterrecuperatie voor de tuin, het sanitair en onderhoud. Daarnaast werd er een extensief groendak op de platte daken van het gelijkvloers (de zichtdaken) gebouwd en werden er fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Met thermisch isolerende en zonwerende beglazing en vaste buitenzonwering zit het ook op het vlak van isolatie goed. En tot slot werd het gebouw ook voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem met recuperatie van energie.