Doorzoek volledige site
18 maart 2013 | JOOS NEVEN

XDGA's ontwerp voor nieuw provinciehuis Antwerpen

Xaveer De Geyter Architects’ ontwerp stelt het nieuwe provinciehuis, net zoals het Harmoniegebouw, in symbiose met het stadspark. Het provinciehuis zet zo het park in de verf – en omgekeerd. Het gebouw zou dus ook activiteit in park bevorderen. Het project staat gepland voor 2014. XDGA werkte samen met Bollinger-Grohman, met Michel Desvigne Paysagiste voor het landschap en met Studiebureau Boydens voor het ontwerp duurzaamheid en energie.

Xaveer De Geyter Architects’ ontwerp stelt het nieuwe provinciehuis, net zoals het Harmoniegebouw, in symbiose met het stadspark. Het provinciehuis zet zo het park in de verf – en omgekeerd. Het gebouw zou dus ook activiteit in park bevorderen. Het project staat gepland voor 2014. XDGA werkte samen met Bollinger-Grohman, met Michel Desvigne Paysagiste voor het landschap en met Studiebureau Boydens voor het ontwerp duurzaamheid en energie.

Parkeren, toegangen en logistiek gaan discreet op in het park. Het gebouw is uitermate compact, heeft geen achterkant en is een opvallende sculptuur waarin verregaande gevoeligheid voor omstandigheden samengaat met vormelijke autonomie. Bovendien wordt het ontworpen om te voldoen aan de passiefhuisstandaard.

 

Het ontwerp heeft een kruisvorm. Zo kan het nieuwe gebouw dwars over de bestaande voorbouw geplaatst worden. Deze aanpak garandeert ook dat de verschillende programmaonderdelen in de onderste lagen efficiënt en compact georganiseerd kunnen worden.

De bovenverdieping van de voorbouw zal plaats maken voor een belvedère in de richting van het park. De bovenverdieping zal ook de nieuwe werkplaats worden van de gouverneur en de gedeputeerden.

 



Het programma vereist grote, open oppvervlakten op elke verdieping. Daarom werd gekozen voor een sculpturale vorm, opgebouwd uit rechthoekige plattegronden en verticaal doorlopende kernen.