Doorzoek volledige site
20 maart 2013 | STÉPHANIE CARDOEN

Sto isoleert en bepleistert nieuw Badengebouw Zeebrugge

In april 2011 startte de renovatie van het badengebouw in Zeebrugge, dat dringend aan vernieuwing toe was. In juni 2012 werden de werken opgeleverd. Het vernieuwde gebouw moet nu voor een boost van het toerisme in Zeebrugge zorgen. Voor de pleisterwerken en gevelisolatie werd een beroep gedaan op Sto.
In april 2011 startte de renovatie van het Badengebouw in Zeebrugge, dat dringend aan vernieuwing toe was. In juni 2012 werden de werken opgeleverd. Het vernieuwde gebouw moet nu voor een boost van het toerisme in Zeebrugge zorgen. Voor de pleisterwerken en gevelisolatie werd een beroep gedaan op Sto.
De uitbreidings- en saneringswerken aan het badengebouw in Zeebrugge, waren hard nodig. Het gebouw was danig aangetast door zanderosie en waterinfiltratie, en ook betonrot zorgde ervoor dat het niet meer aan de normen voldeed. Het hele project heeft in totaal zo’n 1,5 miljoen euro gekost, waarvan er een kleine 300.000 euro door de overheid gesubsidieerd werd.

De twee belangrijkste voorwaarden voor de renovatie waren de multifunctionaliteit van het gebouw en het esthetische aspect. Het nieuwe badengebouw biedt onderdak aan een toeristisch infokantoor, een ruimte voor de gemeenschapswachten, een EHBO-post en een toegankelijk sanitair blok. Het geheel moest een maritiem karakter uitstralen, wat vooral tot uiting komt door de patrijspoorten aan de zijkanten van het pand. Ook de gebruikte materialen dragen bij tot het typische maritieme uiterlijk. Het werd uiteindelijk een combinatie van wit aluminium schrijnwerk, zilvergrijs architectonisch beton, bordeaux pleisterwerk en kleinere elementen in inox. 

Het pleisterwerk was een van de heikele punten van de renovatie, aangezien er verder gewerkt moest worden op de reeds aanwezige funderingen en contouren van het gebouw. Er werd uiteindelijk geopteerd voor het saneersysteem StoReno dat geschikt is voor het herstellen van beschadigde gevelisolatie of oude bepleisterde gevels. De kern van het StoReno systeem is de Sto-Pleisterdragerplaat, die voor 96% uit gerecycleerd materiaal bestaat. De plaat is langs beide kanten met glasweefsel bekleed en is voorzien van ingeperste strips voor de montage met pluggen. Als afwerkingslaag kunnen gebruiksklare organische pleisters of pleisters op basis van silicoonhars gebruikt worden. De hele laag is slechts om en bij de 15mm dik.

Aangezien het badengebouw voornamelijk tijdens de zomermaanden gebruikt wordt, heeft men extra aandacht besteed aan zonnewerende maatregelen. Zonnepanelen werden niet in het project geïntegreerd, omdat het dak van het gebouw niet groot genoeg is en omdat het zonlicht zou reflecteren op de appartementen. Er werd wel gezorgd voor zonwerende beglazing, een zonneluifel en voldoende isolatie. Als gevelisolatiesysteem heeft men gekozen voor StoTherm Classic Stolit K 1.5 + StoColor X-Black (kleur 33200). Het systeem is opgebouwd uit zes lagen, is zeer sterk, weersbestendig en bestand tegen micro-organismen zoals algen en schimmels.

Samen met het sportstrand en de speelpleintjes moet het vernieuwde badengebouw het toerisme in Zeebrugge een nieuwe impuls geven.