Doorzoek volledige site
27 november 2009

Lifetime achievement award voor Bataille en ibens op uitreiking Fidias Awards

Op woensdag 25 november reikte het AiNB voor de tweede maal op rij tijdens een feestelijk evenement in de Antwerpse Red & Blue de Fidias-Awards uit aan verdienstelijke interieurarchitecten en studenten interieurarchitectuur. Bataille & ibens werden die avond bedacht met een lifetime achievement award.

Op woensdag 25 november reikte het AiNB voor de tweede maal op rij tijdens een feestelijk evenement in de Antwerpse Red & Blue de Fidias-Awards uit aan verdienstelijke interieurarchitecten en studenten interieurarchitectuur. Bataille & ibens werden die avond bedacht met een lifetime achievement award. De presentatie was in handen van Archibald.


De awards worden uitgereikt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het beroep. De Fidias groeit – naar analogie met de Golden Globe, de Bafta of de Gouden Uil – uit tot een kwaliteitslabel binnen de interieurarchitectuur.

Een onafhankelijke en veelzijdige jury – met daarin designers, journalisten, fotografen, filosofen en interieurarchitecten - selecteerde de winnaars in de verschillende categorieën. Ze bekeken en beoordeelden de projecten daartoe elk vanuit hun eigen professionele perspectief.

Vanuit de sector wordt dit project alvast toegejuicht, zo blijkt uit het grote aantal ingediende projecten van zowel kleine als grote interieurbureaus. Met een duidelijke standpunt en een welomlijnde visie probeert het AINB de Fidias Awards elk jaar een beetje groter en meer prestigieus te maken en wordt er langzaam maar zeker gewerkt aan de weg naar nationale en zelfs internationale erkenning.

Jaarboek

Nieuw dit jaar is de presentatie van een Jaarboek Interieurarchitectuur, uitgegeven door 2voor5. Deze editie wil een startschot zijn voor een eindeloze reeks jaarboeken. Het boek bundelt de contactgegevens van alle interieurarchitecten die lid zijn van het AINB én de genomineerden en winnaars van de Fidias-Awards.


Projectmarkt: Makelaardij Van De Water – Stefan Dherdt & Gert van Putte

 Stefan Dherdt & Gert van Putte ontwierpen het nieuwe kantoor voor Makelaardij Van De Water in het Nederlandse Breda. Het vertrekpunt was een casco ruimte waarin de ontwerpers ‘vanaf nul’ konden beginnen ontwerpen. Ze zochten in hun ontwerp naar even evenwicht tussen openheid en geborgenheid om enerzijds de projecten zo optimaal mogelijk voor te stellen aan de passanten en de medewerkers toch de nodige privacy te bieden. Hun antwoord was een opdeling van de ruimte in twee delen: enerzijds de kantoorruimte en anderzijds een publieke ruimte. Beiden worden visueel van elkaar gescheiden door de centrale inkom met de receptie en een kastenwand. De open kantoren en glazen wanden zorgen toch voor de nodige openheid.
Technisch gezien werd ook niet op een detail meer of minder gekeken. Alle technieken voor verwarmen, koelen en ventileren werden weggewerkt in het geheel. Ook de verlichtingstoestellen zijn weggewerkt in de plafonds.



Privé-markt: Woning Lommens - Archiblau

 

De renovatie van deze Leuvense herenwoning bestond uit het herorganiseren van de salon en bibliotheek en een nieuw plan voor de bestaande uitbouw. De vraag van de opdrachtgever was vooral om licht in de woning te brengen.
De ontwerpers kozen er voor om de ingang naar het salon te accentueren, een zicht-aslijn te creëren naar de keuken vanuit de bestaande gang en het contact met de tuin te verruimen. Hiervoor was het onder meer nodig de opening tussen bibliotheek en living breder en hoger te maken, de doorgang onder het trapbordes helemaal open te maken, alle binnenmuren in de uitbouw te slopen en te kiezen voor hedendaagse en warme materialen met een tijdloos karakter. De bestaande vloeren, moluren, verlichting en glazen deuren in de gang werden behouden.

In deze categorie gaf de jury het project van Gert Willemen een speciale vermelding.



Retail: Bar à bas - Filip Tack

 

Bar à bas of food & wine vanuit een sit back en relax perspectief. De kerngedachte achter dit ontwerp is een boeiend en intrigerend doorkijken tussen de verschillende zones realiseren en de eigenheid van de ruimte maximaliseren. Het doel is de gasten onbewust te entertainen en een plek te geven in functie van de stemming waarin ze verkeren.
Centraal staat de realisatie de bar. Elke gast kijkt van hieruit uit op de aanpalende plekken. Door de lage bar (Zithoogte 42 cm) ontstaat er een openheid met informeel karakter. Iedereen zit op gelijke hoogte en de verschillende zones worden uitgelijnd door specifieke elementen die de zones een eigen karakter geven. Het schuurtje krijgt door zijn donker getinte muren een grote intimiteit en gezelligheid, de verdieping van de schuur is helemaal wit geschilded om de wijnproeverijen die er georganiseerd worden met een open geest te kunnen starten. De zone boven de bar focust op het sculpturale en het beschutte pleintje is ideaal om te genieten op een zonnige dag. Het materiaalgebruik verwijst altijd in abstracte vorm naar wijngaarden.



Meubelontwerp: Curva – Leo Aerts

Curva is een kastecollectie in gebogen bamboe multiplex. De kastencollectie bestaat in verschillende afmetingen, waardoor ze multifunctioneel gebruikt kan worden.
Het samenvoegen van drie bamboe-elementen met een droog verbindingselement maakt de constructie van deze kast eenvoudig en bijzonder. De schuifpanelen aan de voor- en achterzijde zijn aanpasbaar aan de gewenste functionaliteiten (doorzichtig, ondoorschijnend,…). De bamboemultiplex is slechts 12 mm dik. In combinatie met het onderstel in geborsteld roestvrij staal krijgt de kast een hoge stijfheid en haalt ze vlot een draagvermogen van ruim 70 kg.
Dankzij de droge verbinding is de kast overigens gemakkelijk recycleerbaar.

 


Concepten: Outdoor Living - Mich Veraghtert

Buitenleven heeft een nieuwe dimensie gekregen. De tuin is een buitenkamer geworden. Mich Veraghtert speelt op deze nieuwe trend in met een totaalconcept voor een terrasontwerp. Het terras kreeg een fraai gestileerd dak voorzien van lichtkoepel voor natuurlijke lichtinval overdag en indirecte verlichting voor ’s avonds. De outdoor kitchen is voorzien van een kitchenette compleet met spoeltafel, koelkast en microgolfoven. Voor een avond ontspanning kunnen de gebruikers ook een beroep doen op een flatscreen tv, allemaal geïntegreerd in een strak wandmeubel dat bijkomende opbergruimte verschaft voor tuinaccessoires en meubelen.




Bijzondere realisatie: Zoersel House - Arjaan De Feyter

Deze staalbouw woning uit de jaren ’60 werd ontworpen volgens het typische 9-vierkantenrooster. Toen Arjaan De Feyter na jaren van slecht onderhoud de woning aankocht, was ze dringend aan een opknapbeurt toe. Bedoeling was het pand in zijn oorspronkelijke structuur te herstellen en aan te passen aan de hedendaagse noden. In het ontwerp en bij de heropbouw werd rekening gehouden met de verhouding interieur-exterieur, was er aandacht voor licht en lucht, de maatvoering, detaillering en techniek. De buitenwanden op het gelijkvloers werden volledig in glas opgetrokken, losstaand van de bestaande structuur. Verder werden er twee volumes ingeschoven die de ruimte zoneren
De inrichting is voornamelijk maatwerk en heel gedetailleerd. Het los meubilair is in de sfeer van de woning.

 



Studenten

De studenten werden geselecteerd en voorgedragen door de verschillende onderwijsinstituten. Voor hen waren twee categorieën opengesteld: meubelontwerp en interieurontwerp

 

Meubelontwerp: Tanuki - Charlotte Loque

Het probleem met openbaar zitmeubilair is volgens ontwerpster Charlotte Loque dat het niet aan de omgeving is aangepast. Ook de richting waarin je zit en kijkt, ligt meestal vast. Dat is waar ze verandering in wil brengen met haar zitelement. Het ontwerp dwingt je niet in een bepaalde richting of houding. Het meubel betrekt je bij de activiteiten op een plein zonder dat je er actief deel van uitmaakt. Het vertrekpunt van de ontwerpster was een meubel dat meer dynamiek heeft. Probleem was echter dat dergelijk meubilair te fragiel is om een lange levenskwaliteit te garanderen. De ontwerpers koos er darom voor een meubel te ontwerpen dat volledig aanpasbaar en modulair is tot net voor het moment van installatie: Tanuki. Het is een figuur dat in de Japanse folklore als meester van de transformatie wordt gezien. Tanuki bestaat uit 3 basiselementen waarvan de hoeveelheid en samenstelling kan gekozen worden door de stadsontwikkelaar. Eens bevestigd is Tanuki stevig, vandalismebestendig en onderhoudsvriendelijk. Alle elementen zijn uit cradle-to-cradle beton.



Interieurontwerp: Een tijdelijk vluchtoord - Frederik Berte


Het is moeilijk om vandaag in de stad nog ‘rust’ te vinden. De nood aan een tijdelijk vluchtoord dringt zich dan ook op. In de visie van Frederik Berte is dit een massieve blok van 100 bij 100 meter, een massa die opvalt in de metropool en biedt afscherming van de stadsinvloeden. Het is als het ware een nieuw klooster ontdaan van alle religieuze invloeden, maar met een focues op de terugtrekking en het individu. De hoekpunten van de kubus staan gericht naar de vier windrichtingen, een verwijzing naar de inspiratiebronnen uit het oude Egypte.
De ruimtes zijn ontworpen op basis van enkele parameters: er is negatief ontwerpen naar vorm, er wordt met andere woorden ruimte uit de massieve blok gehouwen. Voor elke ruimte werd vertrokken van een basisvorm die volgens een bepaald patroon werd gekopieerd, geroteerd, verschoven en verschaald. Een monumentale steeg op straatnivrau biedt een doorgang doorheen de blok. De wanden zijn bekleed met cortenstaal, waardoor ze als ertsader in het betonnen blok worden ervaren. Daglicht valt binnen via de translucente buitenwand.

 



Lifetime achievement award


Naast het in de bloemetjes zetten van het aanstormend en huidig talent, wilde het AinB dit jaar ook ontwerpers belonen voor hun prestaties doorheen hun hele carrière. Die eer valt dit jaar het ontwerperskoppel Bataille & Ibens te beurt. Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939) richtten in 1968 samen het studiebureau Claire Bataille & Paul ibens Design op, maar waren ervoor al een hechte interieurtandem. In hun meer dan 40 jaar lange carrière zijn deze pioniers van de interieurarchitectuur steeds trouw gebleven aan hun uitgangspunt: streven naar de grootst mogelijke eenvoud zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit. Hun ontwerpen zijn ontdaan van elke ballast. Vormen en lijnen zijn uitgezuiverd tot enkel de essentie overblijft. De strakke geometrie die zo ontstaat, wordt dan ingevuld met intelligent gekozen, veelal natuurlijke materialen die een ongekende warmte aan hun realisaties geven.

 

In een wereld met een overvloed aan beelden pleiten Bataille & ibens voor een terugkeer naar een benadering waarbij stilte en ingetogenheid hun plaats opeisen. Hun werk als minimalisme omschrijven doet afbreuk aan de essentie van hun oeuvre. Van een ontwerper verwacht men meer en meer dat hij flitsende beelden produceert voor vlugge consumptie. Tegen die drang naar exhibitionisme verzetten Bataille & ibens zich in hun werk. In hun oeuvre willen zij ons laten zien dat vormgeven een geduldig proces is waarbij tactiele en ruimtelijke ervaringen voorrang moeten krijgen.





De interieurs en meubelontwerpen van Claire Bataille en Paul ibens worden internationaal gepubliceerd en gewaardeerd. Beide ontwerpers worden beschouwd als boegbeeld voor heel wat jongere generaties interieurarchitecten. Veel van hun projecten zullen dan ook voor altijd in het collectieve geheugen gegrift staan, waaronder het bekende Villa Corthout in Schilde uit 1974. Daarnaast is hun gezamenlijk curriculum vitae doorspekt met prestigieuze, tijdloze referenties zoals burelen, showrooms, kunstgalerieën, business clubs, restauratieprojecten, restaurants, privéwoningen, boetieks en winkels, designontwerpen, universiteiten en tentoonstellingen.