Doorzoek volledige site
04 december 2009

Belgische Architectuurprijzen: Rijwoning van ONO architectuur in Antwerpen

Net zoals vorige week neemt vlaamsearchitectuur.be een winnend project van de Belgische Energie - en Architectuurprijzen onder de loep. Deze week is het de beurt aan de rijwoning van ONO Architectuur in Sint-Niklaas.Dat bureau was laureaat in de categorie eengezinswoningen.
Net zoals vorige week neemt vlaamsearchitectuur.be een winnend project van de Belgische Energie - en Architectuurprijzen onder de loep. Deze week is het de Dat bureau was laureaat in de categorie eengezinswoningen.Architectenbureau ONO architectuur heeft op de Belgische Energie - en Architectuurprijzen een prijs gewonnen voor een rijwoning in Sint-Niklaas.

De herenwoning maakt deel uit van een ruimer geheel van telkens twee gelijke woningen gespiegeld rondom een centrale directeurswoning. De twee woningen behoorden tot de site van een voormalige textielfabriek. Aan de achterkant wordt het het meest duidelijk dat de huizengroep tot een bijzonde enclave behoordde. De hellende daken van de gekoppelde rug-aan-rug achterbouwen zijn hier typerend. De omhullende en gebogen tuinmuren binden het geheel.


De hellende daken zijn typerend voor de directeurswoning


Doordat de oorspronkelijke achterbouw van de woning bestond uit een opeenvolging van drie volumes was er een enge en lange doorgang naar de nauwelijks zichtbare achterliggende tuin. Die beperkte relatie met de buitenruimte en het gebrek aan licht voldeed niet aan de wensen van de bewoners. Vandaar dat men de doorgang naar de tuin met glas overdekt heeft. Dit resulteert in een vlinderdak, één zijde open beglaasd, de andere gesloten met dakpannen. In tegenstelling tot de voormalige achterbouwen met keuken en berging, waarvan de daken enkel onbruikbare zolders waren, worden de nieuwe hellende daken nu ook binnenin voelbaar gemaakt.  In de met glas overdekte voormalige nauwe doorgang zit de nieuwe keuken. Deze ruimte roept een buitensfeer op, vergelijkbaar met die in een orangerie. Naast het staalschrijnwerk, werkt ook het zichtmetselwerk mee in het versterken van die ervaring.


De doorgang van de tuin heeft men met een glazen vlinderdak overdekt


In tegenstelling tot de origineel massieve metselwerk volumes wordt hier met een heel open structuur gewerkt. De betonnen constructie schakelt drie gekoppelde ruimtes in de gewenste positie en verhouding. Leefruimte, keuken en eetplaats worden gegroepeerd en staan nu in direct contact met de tuin. Deze werkt nu als een ‘buitenkamer’ in directe relatie met het interieur.


Leefruimte, keuken en eetplaats vormen zijn gegroepeerd en staan in direct contact met de tuin


Een bijzondere aandacht ging naar het detailleren van het staalschrijnwerk, samengesteld uit kokers en T-profielen. De verfijning en ritmering ervan is ingegeven door het originele karakter van de woning en de site. De referentie van een wintertuin/orangerie is niet ver weg. Voor het gesloten dak werd gebruik gemaakt van rode pannen met eenvoudige welving. Het bewaarde en hoger uitstekende volume met hellend dak werd wit gekaleid. Deze kaleiverf loopt ook zichtbaar door binnenin de woning. Hierop inspelend werd de voorzetwand in de keuken en het nieuwe volume van de haard uitgevoerd in klein-formaat zichtmetselwerk. De structuur in zichtbeton bindt het geheel.


Witte kaleiverf is zichtbaar aanwezig binnenin de woning