Doorzoek volledige site
04 december 2009

M-team van BURO II eerste kantoorgebouw op Erasmus Zuid in Anderlecht

Bedrijfspark Erasmus Zuid in Anderlecht moet op termijn een cluster worden van hoogtechnologische bedrijven. Het nieuwe kantoorgebouw van M-Team geeft alvast het goede voorbeeld. Architect BURO II besteedde - onder andere via de integratie van een groendak - heel wat aandacht aan energie-efficiƫntie en duurzaamheid.
Bedrijfspark Erasmus Zuid in Anderlecht moet op termijn een cluster worden van hoogtechnologische bedrijven. Het nieuwe kantoorgebouw van M-Team geeft alvast het goede voorbeeld. Architect BURO II besteedde - onder andere via de integratie van een groendak - heel wat aandacht aan energie-efficiëntie en duurzaamheid.

M-Team is gespecialiseerd in informaticatoepassingen die het levert aan de onafhankelijke ziekenfondsen. Het bedrijf vestigt zich met dit nieuwe kantoorgebouw als eerste op het bedrijfspark Erasmus Zuid in Anderlecht, dichtbij het Universitaire Ziekenhuis Erasmus. Doelstelling van dit bedrijvenpark is om bedrijven aan te trekken met een hoge toegevoegde technologische waarde. Voor het ontwerp deed de bouwheer een beroep op BURO II, BURO Interior en Vanhaerents voor het projectmanagement. Het perceel van 80 m op 50 m groot werd volledig bebouwd. Het ondergrondse volume met parkeergarage, bergingen en technische routes, neemt de volledige benutbare oppervlakte in.

 

Patio’s

Bovengronds bestaat de nieuwbouw uit een hoog en laag volume. Aan de 80 meter lange beeldbepalende zijde aan de Lenniksebaan werd een 12 meter breed volume met 5 bouwlagen ontworpen. In dit hoge gedeelte bevinden zich de kantoren. In het 18 meter brede lage gedeelte zijn de publieke functies met ontvangstruimtes, leslokalen, een opdeelbaar auditorium voor 120 personen, directieruimtes en een IT-ruimte ondergebracht.


De laagbouw is door het gebruik van patio’s levendig gehouden en geeft vitaliserende doorkijkjes. De patio’s brengen licht in de laagbouw tot op niveau van de ondergrondse garage. De vrij strenge en ritmische buitenschil in gelijmde baksteen wordt verzacht door de patio’s met volledig beglaasde wanden. De hoogbouw is opgevat als een moduleerbare ruimte, opgedeeld in kleinere landschapskantoren, gesloten managerkantoren en interne vergaderruimtes.

    


Groendaken

Duurzame oplossingen werden in het ontwerpproces geïntegreerd. Het groendak van de laagbouw bestaat uit eilanden van helmgras met rondom sedumplantjes: een rustgevend zicht vanuit de kantoren. De geautomatiseerde buitenzonwering op de zuidgevel zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat in de hoogbouw. De akoestische kwaliteiten van de geluidsabsorberende wanden en de verlaagde plafonds moeten zorgen voor een optimaal werkklimaat.
De buitenruimte werd ingericht met hetzij beton omzoomd door los grind en beplantingen, hetzij houten beplankingen voor de terrassen van de refter en de hoogbouw. De parkeerplaatsen op het gelijkvloers zijn in de betonvloer aangeduid door een zone in uitgewassen beton.


Modulaties van lichtgevende en reflecterende vlakken

Het gebouw kenmerkt zich aan de buitenzijde door het regelmatige ritme van de raamvlakken dat speels wordt doorkruist door de onregelmatige positie van de metalen zonneschermen. Die schermen maken deel uit van het geautomatiseerde daglichtregelsysteem. Bij valavond wordt het modulerend effect van al die vlakken heel intens, wanneer het samenspel van lichtgevende en donkere raamvlakken wordt versterkt door de reflecties op de metalen panelen.



Efficiënte verlichting

Ook het verlichtingsconcept waarbij hoge eisen gesteld werden aan de architecturale impact, het ergonomisch comfort en de energie-efficiëntie, speelde hierbij een belangrijke rol. Samen met Axioma werden lichtregelsystemen ontwikkeld op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing die in combinatie met energie-efficiënte lichtbronnen en armaturen met hoog lichtrendement en EVSA een energiezuinige verlichtingsinstallatie moeten garanderen. Daglichtsturing zorgt ervoor dat niet méér energie wordt gebruikt dan nodig. Bij voldoende aanwezig daglicht wordt de verlichtingssterkte immers automatisch gedimd – en zelfs volledig gedesactiveerd zodra het daglicht de vereiste lichtsterkte levert. Het hele lichtmanagementsysteem kan bovendien lokaal, maar eveneens vanuit één centraal dashboard bestuurd worden.

 

    


Kleur als zoneafbakening
 

Uit de projectdefinitie bleek een duidelijke nood om de toegankelijkheid van de verschillende zones in het gebouw te onderscheiden. Door middel van een suggestief interieurontwerp werden afgebakende zones gecreëerd om klanten te ontvangen, om opleidingen te geven, om te vergaderen, om te werken en om te ontspannen. Met behulp van monumentale kleurvlakken, grafische lichtlijnen en subtiel geïntegreerd lichtaccenten werden circulatie-trajecten aangeduid en zones afgebakend. De signalisatie, opgevat als een geïntegreerd deel van de interieurarchitectuur, versterkt het dynamische karakter van de firma, door het kleurgebruik en oversized belettering.



 

 

Foto's: Serge Brison i.o.v. Axioma



GERELATEERDE DOSSIERS