Doorzoek volledige site
17 april 2013 | ROXANE HEEREN

EGUS ontwerpt duurzaam kantoor met Kalwall

In Sint-Michiels, net buiten de oude kern van Brugge, werd onlangs het nieuwe kantoor van beursvennootschap Weghsteen opgeleverd. Het ontwerp van EGUS architecten uit Gent beantwoordt de vraag van de opdrachtgevers naar duurzaamheid, terwijl het zich discreet in de complexe stedelijke context inschrijft. Grote gevelvlakken, uitgevoerd in Kalwall, zorgen tegelijkertijd voor voldoende lichtinval én voor de nodige privacy.
In Sint-Michiels, net buiten de oude kern van Brugge, werd onlangs het nieuwe kantoor van beursvennootschap Weghsteen opgeleverd. Het ontwerp van EGUS architecten uit Gent beantwoordt de vraag van de opdrachtgevers naar duurzaamheid, terwijl het zich discreet in de complexe stedelijke context inschrijft. Grote gevelvlakken, uitgevoerd in Kalwall, zorgen tegelijkertijd voor voldoende lichtinval én voor de nodige privacy.

Spel van contrasten


De ligging van het terrein vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. Het perceel zit geklemd tussen twee invalsstraten naar het centrum van Brugge: de drukke K. Albert I-laan en de intiemere Rijselstraat, waar op vraag van de stad ook de hoofdingang moest komen. Het kantoor kreeg dus twee gevels, die op erg verschillende omgevingen uitkijken. Bovendien waren er heel wat stedenbouwkundige randvoorwaarden naar bouwhoogte en aansluiting met de buren - alles samen een flinke uitdaging voor de architecten.



Het resultaat is een sober en karaktervol gebouw, dat zijn verschijningsvorm aanpast naargelang de omgeving, maar dat toch één geheel blijft. Het hoofdkenmerk is het contrast tussen de antracietkleurige baksteen en de lichte, gladde vlakken in Kalwall. De gevel aan de K. Albert I-laan kreeg een sterke uitstraling met een eenvoudig volumespel van twee langgerekte erkers in Kalwall. Deze zorgen voor een maximale lichtinval voor de achterliggende landschapskantoren, terwijl de nodige privacy gewaarborgd blijft. Om de medewerkers toch uitzicht naar buiten te bieden, is er in de Kalwall-wand telkens een strook in helder glas opgenomen.
In tegenstelling tot dit ingetogen gezicht naar de K. Albert I-laan heeft de gevel aan de Rijselstraat een grotere openheid en een meer uitgesproken karakter. Dit uit zich in een opengewerkt gelijkvloers en een textuur van uitstulpende erkers, die de afzonderlijke kantoren en consultruimtes markeren. Deze kleinschaliger uitwerking vergroot de zichtbaarheid en past ook beter in het intiemere karakter van de straat.

Het interieur is zeer licht, in contrast met de donkere en robuuste buitenkant van het gebouw. Via een noord georiënteerd daklicht en een organisch vormgegeven opening in de vloer valt er overvloedig daglicht in het ruime atrium en verder tot in de inkomhal op het gelijkvloers. Dit spel van licht en doorzichten creëert een verrassend ruimtelijk effect.

Licht en stevigheid

De lichte, doorschijnende elementen in Kalwall vormen een van de blikvangers van het project. Deze wanden zorgen binnen voor een zacht, egaal verspreid licht zonder reflecties of scherpe schaduwen, wat ze zeer geschikt maakt voor gebruik in kantoorgebouwen. Dankzij de lichtspreiding en de uitstekende isolerende waarde - afhankelijk van configuratie worden U-waarden van 2,7W/m2K tot 0,56W/m2K gerealiseerd – wordt ook een sterke opwarming van bepaalde plekken voorkomen. Voor frisse lucht en uitzicht naar buiten kunnen echter zonder problemen ramen in helder glas, eventueel met opengaande delen, in de wand geïntegreerd worden.



Een wand in Kalwall bestaat uit structurele composiet sandwichpanelen: speciale vezelglazen bladen, die gemonteerd zijn op een raamwerk van thermisch onderbroken aluminium I-balken. Dankzij de toevoeging van kleurvaste harsen in de massa van de bladen zijn de panelen beschermd tegen UV-straling en verkleuren ze niet onder invloed van het zonlicht. Bovendien krijgt het buitenste blad een glazen sluier, zodat de vezels na verloop van tijd niet bloot komen te liggen en sleet voorkomen wordt. Hierdoor is het oppervlak bestand tegen weersinvloeden en allerlei chemicaliën, in hoge mate slagvast en ook eenvoudig te reinigen. Kalwall wanden zijn dus perfect voor gebouwen die intensief gebruikt worden en die, ook zonder veel onderhoud, lang hun esthetische aspect willen behouden.

Duurzaam comfort

Een duurzame bouwwijze was van bij het begin een belangrijke eis van de opdrachtgevers. Doorgedreven isolatie van de gebouwschil was daarin een logische eerste stap. Niet alleen de wanden en het dak kregen een flinke isolatielaag, ook voor de transparante delen werd gekozen voor performante materialen: superisolerende beglazing en Kalwall.

In kantoorruimtes is het voorzien van voldoende licht en tegelijk het vermijden van oververhitting een voortdurende evenwichtsoefening. Ook hier biedt Kalwall de uitkomst: de panelen laten veel licht door, maar hebben een lage zontoetredingsfactor. Hierdoor fungeren ze als zonwering en maken zo vaak screens of jaloezieën overbodig.

Ook energiezuinige technieken vonden hun plaats in het gebouw. Zo gebeurt verwarming en koeling met een lucht/lucht-warmtepomp. Het resultaat: een duurzaam gebouw waar het aangenaam werken is en dat de solide uitstraling heeft die bij een beursvennootschap past.