Doorzoek volledige site
06 december 2009

Groen beton op basis van olifantsgras wint betonideeënwedstrijd

De Zwitserse ingenieur Frank Bucher heeft de ideeënprijsvraag ‘Groen Beton – in de kiem gescoord’ gewonnen met zijn beton-idee Xiriton. Architect Huub Swillens uit Eindhoven kreeg een eervolle vermelding voor zijn inzending Mu.Re.
De Zwitserse ingenieur Frank Bucher heeft de ideeënprijsvraag ‘Groen Beton – in de kiem gescoord’ gewonnen met zijn beton-idee Xiriton. Xiriton is een lichte bouwstof op basis van miscanthus, een hard groeiende C4-plant ook wel chinariet of olifantsgras genoemd. De taaie snippers van de plant zijn als vezels bruikbaar in beton en vervangen zo grind en zand. Xiriton is veel lichter en taaier dan gewoon beton. Bovendien kan de bouwstof zeer veel CO2 duurzaam opslaan.


Xiriton is een bouwstof op bassis van de miscanthus-plant. Een plant die enorm veel CO2 uit de lucht absorbeert


Het juryraport vermeldt over Xiriton het volgende. “Vernieuwbare grondstoffen in beton en toeslagmateriaal dat CO2 bindt: die ideeën zijn niet nieuw. De combinatie van grondstoffen (voornamelijk Miscanthus en olivijn) is wel nieuw en met de gekozen materiaalsamenstellingen lijken veel toepassingen binnen bereik. Het idee lijkt goed doordacht en onderzocht en de eerste voorzichtige toepassingen stemmen de jury optimistisch.” Bucher kreeg een cheque ter waarde van €5000 voor zijn idee op de Betondag in Rotterdam

Architect Huub Swillens uit Eindhoven kreeg op diezelfde Betondag een eervolle vermelding voor zijn inzending Mu.Re. Mu.Re staat voor ''Multi-Reusable'', een concept voor eindeloos herbruikbare bouwelementen. Op basis van gestandaardiseerde kleine maar hoogwaardige betonelementjes kan zonder verlijming een groter element worden samengesteld. Dankzij de zeer slimme droge verbinding kan het element altijd weer worden gedemonteerd voor toepassing elders.

Alle 51 inzendingen zijn gedocumenteerd in een boekje, dat als download te verkrijgen is op de websites www.cementenbeton.nl en www.indekiemgescoord.nl

GERELATEERDE DOSSIERS