Doorzoek volledige site
28 april 2013 | FREDERICK DAENEN

2DVW Architecten wint prijsvraag met schoolontwerp 'De Kleine Zavel'

2DVW Architecten haalde de eerste plaats in een prijsvraag met hun ontwerp 'De Kleine Zavel' voor de ontwikkeling van een brede school en zes woningen in Erembodegem.
2DVW Architecten haalde de eerste plaats in een prijsvraag met het ontwerp 'De Kleine Zavel' voor de ontwikkeling van een brede school en zes woningen in Erembodegem.




Opdrachtgevers SHM Dewaco Werkerswelzijn & Stad Aalst herontwikkelen het huidige terrein van basisschool ‘t Zavelken. Het project, in handen van 2DVW Architecten, omvat een nieuwe kleuterschool en er komen zes nieuwe koopwoningen voor jonge gezinnen. De site ligt in een rustige en vooral groene omgeving aan de rand van de kern van Erembodegem, het domein van het kasteel van Ronsevaal en het Natuurgebied de Gerstjens. De nabijheid van de Dender is voelbaar door het grote hoogteverschil tussen de zuid- en noordkant van de site. Van de kant van Ronsevaaldreef tot aan het voetbalterrein van SK Erembodegem is het verschil ongeveer vijf meter. Door dit hoogteverschil heeft de site een mooi uitzicht over het groen in de directe omgeving.

 

Functionele scheidingslijn

Het zuidelijke deel (+18,0m) heeft een woonbestemming en wordt aangesloten op de omliggende verkaveling rondom de Ronsevaaldreef. Op dit niveau bevindt zich de eerste verdieping van de woningen met de woonkamer. Ook de private achtertuin is op dit niveau gelegen. De functionele scheidingslijn tussen wonen en school wordt de nieuwe lijn in de topografie van de site. Op het noordelijke gedeelte (+14,5m), de kant van de sportterreinen, komt het nieuwe maaiveld van het project. De entree, keuken en slaapkamers van de woningen bevinden zich hier. Dit niveau sluit aan op het niveau van de school. Hier bevindt zich ook de speelplaats die tevens dienst doet als buurtplein.




Eerbied voor landelijke omgeving

Van twee kanten is er toegang tot de nieuwe site. ‘Bovenlangs’ is een bestaand wandel- en fietspad vanaf de Ronsevaaldreef naar de Brusselbaan. Een tweede en nieuwe toegang wordt gerealiseerd door een aftakking van de Ronsevaaldreef door te trekken naar het nieuwe school/buurtplein. Met deze essentiele integratie van de traagverkeerroute tussen de Ronsevaaldreef en de Brusselbaan kunnen zowel school als woningen volwaardig deel gaan uitmaken van de bestaande verkaveling met eerbied voor de waardevolle landelijke omgeving. De nieuwe school dient op te gaan in de nieuwe woonomgeving. De speelplaats wordt dan een buurtplein waar verschillende activiteiten kunnen doorgaan voor omwonenden. De school zelf kan buiten schooltijd ook door de buurt worden gebruikt. De gebouwen worden op deze manier optimaal benut.