Doorzoek volledige site
11 december 2009

Hangar 58 in Bokrijk: optimale integratie in het landschap

Amper zes maanden na de eerste steenlegging opende het evenementencomplex Hangar 58 in het openluchtmuseum van Bokrijk de deuren. Architectenbureau Helsen Van Com ontwierp een all seasons evenementenlocatie waarin optimaal gebruik gemaakt werd van duurzame materialen en technieken.

Amper zes maanden na de eerste steenlegging opende het evenementencomplex Hangar 58 in het openluchtmuseum van Bokrijk de deuren. Architectenbureau Helsen Van Com ontwierp een all seasons evenementenlocatie waarin optimaal gebruik gemaakt werd van duurzame materialen en technieken.



Aan bezoekers geen gebrek in domein Bokrijk, maar wel aan een locatie om grote groepen te kunnen ontvangen. Die hiaat is nu opgevuld met Hangar 58 dat bedrijven of organisaties de mogelijkheid biedt om vlakbij de oude stad in Bokrijk personeelsfeesten, ledenbijeenkomsten of andere happenings te organiseren. Daarmee werd in één beweging ook een nieuwe bestemming gegeven aan de oude stad waarvoor al veel plannen de revue passeerden zonder resultaat.

De naam ‘Hangar 58’ verwijst naar het jaar ’58, toen de Expo in Brussel plaats vond, maar ook naar het startjaar van Bokrijk.


    


Ecologisch


Van bij het eerste ontwerp ijverden opdrachtgever nv Dennehof en architectenbureau Helsen Van Com voor een zo ecologisch mogelijk project. Dat resulteerde bijvoorbeeld in extra inspanningen voor de waterzuivering waarvoor gebruik gemaakt wordt van het nabijgelegen rietveld.  Zonnepanelen op het platte dak, goed voor een oppervlakte van 1500 m², zorgen voor een groene stroomvoorziening.

    


Het is ook een groen gebouw in de letterlijke betekenis van het woord doordat het is ingegraven in een heuvelwand waardoor het als het ware verdwijnt in het landschap. Aan de andere kant bevindt zich een grote glaspartij die uitzicht biedt op het plein van de oude stad. ’s Avonds komt dit decors eens zo goed tot zijn recht doordat het wordt aangelicht met de allernieuwste led-systemen van Philips waarin allerhande licht- en kleureffecten geïntegreerd werden. 

Aannemer van dienst was ,nv Mathieu Gijbels dat erin slaagde om in een recordtempo dit project te realiseren. De werken gingen van start op 18 augustus en op 27 november vond al het eerste evenement plaats.


    


Technische fiche

Opdrachtgever nv dennehof
Ontwerp: Helsen Van Com
Hoofdaannemer: nv Mahieu Gijbels
Start bouwwerken: augustus 2009
Einde bouwwerken:   november 2009

Foto's: Marc Scheepers
Luchtfoto's: www.vlaanderenvanuitdelucht.be