Doorzoek volledige site
12 oktober 2020 | TIM JANSSENS

Residentie Keyseryk van Mertens-architecten: gezellige thuis met architecturale allure

Het terugspringende topvolume, de vorm van het gebouw en de inplanting op het perceel zorgen ervoor dat Residentie Keyseryk zich mooi integreert in de omgeving. (Beeld: Mertens-architecten)
De bewoners hebben een prachtig uitzicht op de tuin en het omliggende groen. (Beeld: Mertens-architecten)
De gevels zijn uitgevoerd in een lichte tint om hun visuele impact te reduceren. De riante beglazing doet de rest. (Beeld: Mertens-architecten)
De uitkragende terrassen slingeren als een sluier rond het gebouw en verzachten de strakke bouwkundige volumes. (Beeld: Mertens-architecten)

Assistentiewoningen waren in Boutersem en omstreken lang een schaars goed, maar dankzij de realisatie van Residentie Keyseryk (Mertens-architecten) kwam hier onlangs verandering in. Het stijlvolle, riant beglaasde complex omvat 26 woonunits met ruime privéterrassen en enkele collectieve functies zoals een gemeenschappelijke verblijfsruimte, een polyvalente zaal en een tuin met gemeenschappelijk terras. Alles is aanwezig om het de bewoners maximaal naar hun zin te maken.

Assistentiewoningen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, maar in het Vlaams-Brabantse Boutersem was het lang wachten op een eerste project dat voorzag in een geschikte typologie. Gelukkig had de gemeente een site aan de Stationsstraat op het oog en schreef ze een architectuurwedstrijd uit, zodat ze eindelijk kon inspelen op de stijgende vraag van gegadigden uit de regio. Mertens-architecten won het pleit en ontwierp een fraai geheel met 26 assistentiewoningen, waarvan de oppervlakte varieert van 75 m² tot 128 m². Ze zijn bestemd voor mobiele, zelfstandige senioren die een verhoogde mate van comfort, geborgenheid en dienstverlening wensen, zonder toegevingen te moeten doen op het vlak van privacy en zelfstandigheid. In een tweede fase worden hier nog tien units voor begeleid wonen aan toegevoegd.

 

Doordachte inplanting

“Ruime appartementen met een overvloedige natuurlijke lichtinval en royale terrassen, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: dat waren de voornaamste uitgangspunten in het ontwerp. We hebben dit alles gevat in een vrij sobere, maar strakke hedendaagse architecturale vormgeving”, vertelt architect-zaakvoerder Stijn Mertens. “Aangezien we de appartementen rond een centrale gang en twee trappen- en liftkernen groepeerden, blijven de interne loopafstanden beperkt en kunnen de bewoners maximaal van het daglicht en de omgeving genieten via de vele ramen en de sterk beglaasde gevels. De uitkragende terrassen slingeren als een sluier rond het gebouw en verzachten de strakke bouwkundige volumes. Het terugspringende topvolume, de vorm van het gebouw en de inplanting op het perceel zorgen ervoor dat Residentie Keyseryk zich mooi integreert in de omgeving. Het geheel is zo vormgegeven en ingeplant dat er aan de voorzijde van het perceel een groen binnengebied met een open karakter ontstaat. De gemeenschappelijke verblijfsruimte roteert rond het hoofdvolume en biedt de aanwezigen een prachtig uitzicht op de tuin en het omliggende groen.” 

 

"Residentie Keyseryk koppelt architecturale visie aan de creatie van een gezellige thuis waar het aangenaam vertoeven is"

 

Strakke, moderne uitstraling

De gevels van de penthouseappartementen op de bovenste verdieping zijn bekleed met gelakte aluminiumpanelen. Ze kregen een lichte tint om hun visuele impact te reduceren. De baksteengevels van het hoofdvolume zijn eveneens uitgevoerd in een zachte kleur. “Dit om een soort sokkel te maken die uit de grond oprijst, waarop de andere volumes aansluiten en waarrond de lineaire terrassen slingeren. De uitkragende balkons in lichtgrijs sierbeton en de borstweringen in helder glas geven het geheel een strakke, moderne uitstraling. En ook qua duurzaamheid zit het goed, want naast de gebruikelijke focus op isolatie en luchtdichtheid is er sprake van groendaken, warmtepompen, regenwaterrecuperatie en infiltratie van overtollig hemelwater op de eigen site. Kortom: Residentie Keyseryk koppelt architecturale visie aan de creatie van een gezellige thuis waar het aangenaam vertoeven is!”

GERELATEERDE DOSSIERS