Doorzoek volledige site
12 december 2009

Ontwerp dmvA Langebeeldekensstraat met respect 19de-eeuwse architectuur

dMvA heeft een appartementsgebouw in de Langebeeldekensstraat ontworpen dat kadert in het grond-en pandenbeleid van de stad Antwerpen.
dMvA heeft een appartementsgebouw in de Langebeeldekenstraat ontworpen dat kadert in het grond-en pandenbeleid van de stad Antwerpen.

Het ontwerp wil de oorspronkelijke negentiende-eeuwse architectuur van Antwerpen terug in ere herstellen. De Lange Beeldekensstraat ligt namelijk in de negentiende-eeuwse stratengordel van Antwerpen. De verticale ramen, de horizontale boorden en de lichte gevels, die zo eigen zijn aan negentiende-eeuwse architectuur, dreigen echter systematisch uit te sterven. Vandaar dat het appartementsgebouw van dmVA een hedendaagse interpretatie is van de vormentaal uit de negentiende eeuw.


De horizontale boorden moeten het negentiende-eeuws karakter van de Langebeeldekenstraat terug tot leven roepen


Eén van de meest opvallende negentiende-eeuwse kenmerken is de tactiele gevelbehandeling. De gevels , werden uitgewerkt in diverse types witte baksteen verwerkt in diverse metselwerkverbanden per verdieping en van elkaar gescheiden door een aluminium profiel.



Zicht vanuit de tuin van het appartementsblok



Het eenvoudige bouwvolume, de logische rationele skeletstructuur en de vrije invulmogelijkheden van ieder niveau zorgen er volgens dmvA voor dat het gebouw bestand is tegen de tijd. Het bovendien diezelfde factoren die samen met de goede thermische isolatie van het project een duurzaam project maken.