Doorzoek volledige site
17 augustus 2009

De versnipperde gevel van Nieuw-Zuid in Antwerpen

Hoe kan je een GB, een Grieks-ortodoxe kerk en een 280 meter lange gevel als één geheel laten integreren in het 19de eeuwse stedelijke weefsel. Die uitdaging heeft Veelaert Architecten tot een goed einde weten te brengen in het project Nieuw-Zuid in de buurt van het Antwerpse gerechtsgebouw.

Hoe kan je een GB, een Grieks-ortodoxe kerk en een 280 meter lange gevel als één geheel laten integreren in het 19de eeuwse stedelijke weefsel. Die uitdaging heeft Veelaert Architecten tot een goed einde weten te brengen in het project Nieuw-Zuid in de buurt van het Antwerpse gerechtsgebouw.



Schuin tegenover het nieuwe gerechtshof en over de Zillion in Antwerpen werd een verwaarloosd bouwblok grotendeels afgebroken en vervangen door een multifunctioneel gebouw met kantoren, commerciële ruimten en appartementen over een totale oppervlakte 28 328m². De omliggende stedelijke omgeving is lange tijd achteruitgesteld maar door de recente initiatieven zoals het ''Nieuw Zuid'' is een nieuwe dynamiek gestart zodat het nieuwbouwproject kadert in een groter nieuw geheel. Grote aandacht werd besteed om de 280 m lange gevel te integreren in het 19de eeuw stedelijk weefsel met de nodige accenten en dynamiek zonder de algemene eenheid van het gebouw te verwaarlozen.

De appartementen zijn gelegen in de Pacificatiestraat en de Gijzelaarstraat. Achteraan hebben ze uitzicht op het centrale groendak van de winkels. Dit dak heeft een beplanting met groendakvegetatie, zoals taxus en siergrassen. Er is een ondergrondse parking die drie niveaus telt. De hoek van de Jan Van Gentstraat en de Pacificatiestraat vormt met zijn kopgevel een blikvanger ter hoogte van de bestaande rotonde, dankzij zijn speelse accenten, verschuivende patronen in de raamverdeling en rode kleurenvlakken.




Spierwitte gevel

 

De versnippering, typisch voor de 19de eeuwse manier van bouwen, werd verkregen door op de basisstructuur van 1,35 m een gevelhuid te plooien met smalle verticale verdelingen, in en uitsprongen en verspringende kroonlijsten samen met de typische witte gladde bepleistering in architectonisch wit beton. Het binnengebied is opgevat als een groene patio met er rond de kantoren en appartementen.
De duidelijke accentuering van de inkompartijen van de kantoren langs de Jan Van Gentstraat zorgt voor een open relatie tussen de straat en het groene binnengebied. Deze transparante circulatiezones veranderen bij valavond van kleur. De grote vergaderzalen die achter de kopgevel liggen, lijken te zweven, omdat het gelijkvloers enkele meters inspringt om de inkom van het warenhuis op het gelijkvloers te benadrukken.




Jan Veelaert legt voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be wat d egrote krijtlijnen zijn van het project Nieuw-Zuid.



Om een spierwitte gevel te verkrijgen werd gebruik gemaakt van een nieuwe verfsoort Lotusan, een verf op siliconebasis van STO die dankzij microsocopisch kleine puntjes een vuilafstotend effect. Daardoor zal het gebouw zijn superwitte gevel behouden. Een primeur voor België, want Nieuw-Zuid is het eerste project waarin Lotusan op die schaal gebruikt werd.




Grieks-ortodoxe kerk

In dit project was er veel te doen rond de Grieks-ortodoxe kerk. Zelfs de eerste minister van Griekenland trok zich het lot van die kerk aan en kwam ter plaatse ene kijkje nemen. De kerk werd volledig gedemonteerd en in zijn oorspronkelijke staat nagebouwd en geïntegreerd in het geheel.

 

Technische fiche

Project Nieuw-Zuid

Adres: Jan Van Gentstraat 1-7 / Gijzelaarstraat / Pacificatiestraat Antwerpen
Totale oppervlakte: 28.328 m²
Opdrachtgever:  Fico
Ontwerp: Veelaert Architecten
Studiebureau stabiliteit: Van Aelst
Studiebureau technieken: Tecon Groep
Veiligheidscoördinatie: Mebumar
Bouwcoördinatie: Advino
Hoofdaannemer: Antwerpse Bouwwerken
Bouwtermijn: 2007-2009




(Foto''s: Alain Six)