Doorzoek volledige site
29 mei 2013 | JAN DANEELS

Kantoorgebouw Bekaert van BURO II & ARCHI+I en Sileghem & Partners

Begin maart werd in Zwevegem het kantoorgebouw van staaldraadproducent Bekaert opgeleverd. Een tijdelijke vereniging tussen BURO II & ARCHI + I en Sileghem & Partners zorgde voor het ontwerp en de studies. Bij het inplanten van het gebouw kozen de architectenbureaus voor een campusmodel, waarbij een synergie tussen het nieuwe project en het bestaande Bekaert Technology Center voorop staat.
Begin maart werd in Zwevegem het kantoorgebouw van staaldraadproducent Bekaert opgeleverd. Een tijdelijke vereniging tussen BURO II & ARCHI + I en Sileghem & Partners zorgde voor het ontwerp en de studies. Bij het inplanten van het gebouw kozen de architectenbureaus voor een campusmodel, waarbij een synergie tussen het nieuwe project en het bestaande Bekaert Technology Center voorop staat.




Foto: Klaas Verdru.


Context

Het nieuwe kantoorgebouw van de wereldleider in het produceren van staaldraad staat op een terrein in Zwevegem, gelegen bij de site Bekaert Technology Center (BTC). Zowel de inplanting, de aanleg van de omgeving als de architecturale benadering van het gebouw streven een synergie na tussen het nieuwe kantoorgebouw en de bestaande BTC-site. Het gebouw werd daarbij dwars op het stratenpatroon ingeplant. Voor een deel gebeurde dat evenwijdig aan een buffervijver en corresponderend aan het ritme van de gebouwen op het industriegebied Esser. Deels sluit het ook aan op de gebouwen van BTC. Op die manier wilden BURO II & ARCHI + I en Sileghem & Partners een speelse knik in het ontwerp integreren.




Foto: Klaas Verdru.


Architectuur

Het kantoor is verder opgebouwd uit twee bouwlagen met een dakverdieping. Het gebouw bestaat uit twee kantoorzones die geknikt tegenover elkaar staan. De dubbelhoge zone tussen beide volumes huisvest de ingang en de lobby met een passerelle. De kantoorzones situeren zich aan de gevels (in functie van het zicht, licht en lucht), in de middenzones zijn de vaste kernen, formele en informele ontmoetingsruimtes, vides en interne verticale circulatie. Vides en daklichten zorgen tegelijkertijd voor mogelijkheden van nachtventilatie en het binnenbrengen van natuurlijk licht midden in het gebouw. De derde bouwlaag is ontworpen als een penthouse en huisvest een polyvalente zaal met terras. Bij de uitwerking van het architecturaal concept streefden de ontwerpers naar een evenwicht tussen transparantie en privacy, met respect voor auditief comfort. Aparte werkcellen worden afgewisseld met clusters voor kleine groepen en grotere landschapskantoren.


    


Foto's: Klaas Verdru.


Engineering

Het ontwerp behelst een grote flexibiliteit van de infrastructuur in functie van een wisselende bezetting, die de bouwheer naar eigen zeggen erg weet te appreciëren. De uitwerking van het plan werd hier dan ook volledig op afgestemd. Een thermisch goed isolerende gebouwenschil, nachtventilatie en andere beheersbare technieken zorgen voor een lange levensduur en beperkte complexiteit. BURO II & ARCHI + I & Sileghem & Partners geloven op die manier dat ze een resultaat hebben neergezet dat “een kwalitatieve, krachtige en eenvoudige architectuur [omvat] met een hoge afwerkingsgraad, dat optimaal comfort biedt, flexibel is, duurzaam en energiezuinig met streefwaarden van E60 en K30”.




Foto: Klaas Verdru.