Doorzoek volledige site
03 juni 2013 | KEVIN MOENS

Gyproc ontvangt Lean and Green Award

Op 23 Mei ontving Gyproc België de Lean and Green Award uit handen van Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. De Lean and Green Award bekroont bedrijven die in hun logistieke activiteiten de energie-efficiëntie willen verbeteren om zo in de komende vijf jaar hun CO2-uitstoot met minstens 20 procent te reduceren.
Op 23 Mei ontving Gyproc België de “Lean and Green Award” uit handen van Jan Briers, Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. De “Lean and Green Award” bekroont bedrijven die in hun logistieke activiteiten de energie-efficiëntie willen verbeteren om zo in de komende vijf jaar hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren.


Foto: Gyproc


Gipsplatenproducent Gyproc is verantwoordelijk voor het jaarlijks transport van zo’n 800.000 ton materiaal. De totale CO2-uitstoot die met deze transporten gepaard gaat wordt ingeschat op zo’n 4.700 ton per jaar, wat ongeveer 10% uitmaakt van de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten.


Maatregelen

In de afgelopen jaren werden bij Gyproc reeds verschillende maatregelen genomen om de logistiek te optimaliseren. Hierbij ging de aandacht vooral naar het maximaliseren van de beladingsgraad van vrachtwagens, het onderhoud en de vernieuwing van het wagenpark van onze logistieke dienstverleners en de introductie van nieuwe transportmodi. Dit resulteerde in een niet onbelangrijke reductie van de CO2-uitstoot en bijhorende transportkosten.


Toekomst

Via een aantal bijkomende maatregelen zal de uitstoot de komende 5 jaar met nog eens 20 procent verminderen. Speerpunten hierbij zijn de verduurzaming van het aankoopbeleid van grondstoffen, het opdrijven van het gebruik van gerecycleerd gips en het uitbreiden van het aandeel intermodaal transport.

Naast Gyproc werden nog 19 andere Vlaamse bedrijven beloond voor hun engagement. Het “Lean and Green”-programma komt eigenlijk overgewaaid uit Nederland, waar het in 2007 werd opgestart en waar ondertussen al 250 bedrijven het logo voeren. Zij hebben samen gemiddeld 14 procent weten te besparen op hun CO2-uitstoot. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek zorgde, in samenwerking met de VUB, voor de begeleiding van het “Lean and Green”-traject. De uitreiking van de award vond plaats in de gebouwen van het Havenbedrijf Gent.