Doorzoek volledige site
04 juni 2013 | TIM JANSSENS

Seminarie rond architectuur en IT houdt architecten up-to-date

Hoewel de digitale (r)evolutie zich de laatste jaren ook in de architectuur doorzet, is het huwelijk tussen architectuur en IT (nog) niet altijd even geslaagd. Om de materie iets toegankelijker te maken voor onze architecten, organiseerden NAV en AiNB vorige week in Technopolis het interactief seminarie ‘Bits & Bytes in het architectenkantoor’.

Hoewel de digitale (r)evolutie zich de laatste jaren ook in de architectuur doorzet, is het huwelijk tussen architectuur en IT (nog) niet altijd even geslaagd. Om de materie iets toegankelijker te maken voor onze architecten, organiseerden NAV en AiNB vorige week in Technopolis het interactief seminarie ‘Bits & Bytes in het architectenkantoor’. Via een lezing van ervaringsdeskundige Rob Van Helvoort en een demobeurs met tien informatiestanden boden ze de aanwezige architecten een breed overzicht van de verschillende mogelijkheden op het vlak van IT en software.

 

Breed aanbod

Het spreekt voor zich dat digitale tools sterk van pas komen in een modern, hedendaags architectenkantoor. Stilaan zien ook de fans van het ontwerpen met potlood en het directe sociale contact in dat IT de werking van een architectenkantoor alleen maar ten goede komt. Het pakket aan tools, apps en software is echter heel erg breed. Constructies ontwerpen, schetsen en visualisaties maken, planningen opstellen, berekeningen uitvoeren, …: het kan tegenwoordig allemaal digitaal, interactief én communicatief. Door het brede aanbod aan toepassingen is het voor veel architecten en hun medewerkers echter moeilijk om door het bos de bomen te zien. Welke toepassingen bieden de oplossingen waar zij nood aan hebben? Het is een vraag die veel van onze architecten deze dagen bezighoudt... 

Efficiënt databeheer

Op het seminarie ‘Bits & Bytes in het architectenkantoor’ trachtten NAV en AiNB de wildgroei aan relevante IT-toepassingen enigszins inzichtelijk te maken. Via een lezing van ir. Rob Van Helvoort kregen we een overzicht van de verschillende mogelijkheden, topics en trends. Van Helvoort legde onder meer uit hoe data en informatie op een efficiënte manier beheerd kunnen worden: “Via Cloud Computing en online backups kan je belangrijke informatie extern bewaren, zodat ze niet verdwenen is wanneer je computer een technisch defect vertoont. Een FTP-server, een eigen server waarop je als het ware een online database kan opbouwen, behoort ook tot de mogelijkheden. Een belangrijke trend is ook SaaS, wat staat voor ‘Software as a service’. Dit houdt in dat je niet langer software aankoopt, maar dat je software online (in de cloud) gaat gebruiken via een abonnementsformule. Office 365, Google Docs en de PMO-services ProjectBooks, ProjectTask en ProjectProcurement (projectmanagement) zijn hier goede voorbeelden van.”

 

 


Ir. Rob Van Helvoort legt uit wat het concept SaaS precies inhoudt.Functie-integratie en communicatie

IT-oplossingen kunnen ook worden ingeschakeld om de werking van het bureau verder te ondersteunen. E-mails, het maken van werf- en projectverslagen, financiële rapporten, budgettering en planning, …: het verloopt dikwijls allemaal via verschillende softwareprogramma’s op één en dezelfde computer. Al deze taken gebeuren afzonderlijk omdat het gros van de architecten simpelweg niet weet dat het anders en beter kan. Geïntegreerde softwareoplossingen kunnen dan ook heel wat tijd en ergernissen besparen. “Er bestaan wel degelijk programma’s om al deze taken te integreren in eenzelfde programma (bv. ArchX van Xatrax, de PMO-services, Enterprise Manager van Imagine IT),” aldus Van Helvoort. “Voorts zijn er heel wat tools om snel, efficiënt en to the point te communiceren met je medewerkers of de andere partners binnen een project. Binnen je bureau kan je gebruik maken van een EDMS (Electronic Document Management System), om op projectniveau te communiceren zijn er andere oplossingen (Arch-X van Xatrax, Open BIM, …). Tot slot kan je ook heel wat administratieve tools online te vinden, zoals het geo-loket, de digitale bouwaanvraag en het digitale visum. Wie dit online in orde brengt, bespaart zichzelf heel wat tijd en frustratie.”

 

 


 

  

BIM

Naast dit alles is er natuurlijk ook het digitaal ontwerpen. Behalve digitaal 2D- en 3D-ontwerpen is het tegenwoordig vooral BIM (Building Information Modeling) dat aan een forse opmars bezig is. “BIM is een hele andere dimensie van ontwerpen. Je vertrekt niet langer van een tekening of een visueel model, maar van allerlei data die in een latere fase gecombineerd en gevisualiseerd worden,” legt Van Helvoort uit. “Dit levert in de eerste plaats accurate plannen, doorsnedes en  perspectieven op, maar evenzeer stuklijsten, kostprijzen, enzovoort. Het is met andere woorden een totaalpakket. Om de nodige gegevens tussen de verschillende applicaties op BIM uit te wisselen, vertrekt een BIM-programma van een gemeenschappelijke IFC-taal. In plaats van één software, is BIM dan ook eerder een proces. Binnen BIM heb je een onderscheid tussen Open BIM (communiceren met externen) en Little BIM (communiceren met je eigen medewerkers).”Ir. Rob Van Helvoort geeft toelichting bij het BIM-ontwerpconcept.

  

Demobeurs

Na de uiteenzetting van Rob Van Helvoort konden de aanwezige architecten live kennismaken met een heel deel van de beschreven toepassingen. Tien ontwikkelaars van IT-oplossingen waren op het seminarie aanwezig met een eigen stand en verschaften de deelnemers de nodige informatie. Via deze kleinschalige demobeurs wilden organisatoren NAV en AiNB het publiek de kans geven om persoonlijk kennis te maken met volgende vernieuwende toepassingen:


-          Autodesk – C3A

-          Cloudoplossingen – Belgacom

-          ArchX – Xatrax

-          Plotters en hardware – HP

-          Vectorworks – Design Express

-          Archicad – Kubus

-          PMO PRO – Assec bvba

-          Enterprise manager – Imagine IT

-          Office 365 – Microsoft

-          Smartboards – Canon


Noot: in augustus zal er op Architectura een nieuw dossier rond IT en architectuur verschijnen. Hierin zullen onder meer bovenstaande toepassingen en andere voor architecten interessante IT-oplossingen aan bod komen.Ir. Rob Van Helvoort over het verschil tussen Open BIM en Little BIM.


GERELATEERDE DOSSIERS