Doorzoek volledige site
04 juni 2013 | KEVIN MOENS

Uitbreiding woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere gaat van start

Het woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere doet aan uitbreiding. Een afdeling voor 30 dementerenden, een lokaal dienstencentrum en 17 assistentiewoningen zullen binnenkort deel uitmaken van het centrum. Voor dit project hebben 3 opdrachtgevers zich gegroepeerd: het woonzorgcentrum Sint-Jozef, het lokaal dienstencentrum Aksent en de private investeerder cvba Evere Green. Architectenbureau BURO II & ARCHI+I stond in voor het ontwerp.
Het woonzorgcentrum Sint-Jozef Evere doet aan uitbreiding. Een afdeling voor 30 dementerenden, een lokaal dienstencentrum en 17 assistentiewoningen zullen binnenkort deel uitmaken van het centrum.  Voor dit project hebben 3 opdrachtgevers zich gegroepeerd: het woonzorgcentrum Sint-Jozef, het lokaal dienstencentrum Aksent en de private investeerder cvba Evere Green. Architectenbureau BURO II & ARCHI+I stond in voor het ontwerp.




Bij het ontwerp werd veel belang gehecht aan een goede organisatie van het bouwprogramma, het behoud van het open zicht naar het park en van een kwalitatieve open ruimte aansluitend op de bestaande gebouwen. Dit resulteert in een nieuw bebouwingsconcept met integratie van een torenvolume.




Gekoppeld aan en geïntegreerd in de nieuwbouw wordt tegelijk een nieuw lokaal dienstencentrum gebouwd. Tenslotte wordt de nieuwbouw voorzien van 17 assistentiewoningen (serviceflats) die zullen worden aangeboden op de privéverhuurmarkt. Onder het gebouw wordt een parkeergarage voorzien voor 19 wagens.


Architectuur

De nieuwbouw wordt door een transparante verbindingsgang verbonden met de bestaande gebouwdelen. Langsheen deze verbinding wordt een nieuwe grootkeuken gebouwd waarin de maaltijden voor de verschillende gebruikers en doelgroepen worden bereid.




Integratie

Er is gekozen voor natuurlijke zachte materialen, veel glas om maximaal daglicht toe te laten en de keuze voor een met hout beklede gevel zorgt voor een sterke integratie met de parkomgeving.

De circulatie tussen de zorgfuncties en de autonome woonvormen worden maximaal gesplitst: de hoofdtoegang voor de nieuwe zorgafdeling blijft aan de Marnestraat 89. De poort aan de Picardiëstraat (Stroobandtstraat) blijft behouden voor leveringen en fungeert als hoofdtoegang tot de assistentiewoningen en het lokaal dienstencentrum. De inrit naar de ondergrondse parkeergarage wordt ontsloten vanaf de Picardiëstraat.




WKK

Als basis voor de verwarming en het sanitair warm water wordt geopteerd voor een WKK die ook warm sanitair water kan leveren voor de nieuwe keuken en het bestaande woonzorgcentrum. De WKK voorziet bovendien in eigen stroomproductie. Het volledige gebouw heeft een ventilatiesysteem D, wat betekent dat er zowel mechanische pulsie als mechanische extractie is met warmterecuperatie. Het K-peil voor de appartementen bedraagt gemiddeld K30 en het E-peil E30, wat beschouwd wordt als laagenergetisch.

De werken zijn gestart in mei 2013. Het project zal in gebruik genomen worden tegen eind 2014.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS